hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredi kartıyla ödeme iyi mi, kötü mü?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere göre kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 arttı. Peki kredi kartı kullanımının bu kadar yaygınlaşması nasıl değerlendirilmeli? Ekonomist Murat Ferman'a sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kartlı ödemelerde rekor kırıldı, Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2024 yılı mart ayı verilerini açıkladı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 1,45 milyar adet oldu. Peki uzmanlar ne diyor, kredi kartıyla ödeme iyi mi kötü mü?

    Kredi kartıyla ödeme iyi mi, kötü mü

    Ekonomist Murat Ferman bu soruya, “Kredi kartıyla harcama cepten veya cüzdandan çıkartılmadığı için bile bedel elde ediliyormuş gibi bir izlenim yaratabiliyor. Tüketici, satın alma çalışmalarında nakit ödemede bir acı endeksi dediğimiz sendrom ortaya çıkıyor. Paradan, nakitten ayrılma acı ortaya çıkarabiliyor” şeklinde yanıt verdi.

    Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 15 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 59 oldu. Ferman bu artışın kontrollü olmasına dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi kartıyla ödeme iyi mi, kötü mü

    “Kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda bütçe sınırı içinde kalınması tüketici satın alma disiplinine uyulması çok daha önemli noktaya geliyor. Tüketici kartları hukuki düzenlemelerle en sıkı şekilde korunan ve tüketicinin borcu bakımından sorumlu olduğu mekanizmadır dikkatli kullanılmalı, doğru planlanmalı bütçe felsefesi konusunda yaklaşılmalıdır.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow