hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de kripto para depremi! Tartışmaların odağındaki isim konuştu: Daha fazlasına ihtiyacımız yok...

    ABDde kripto para depremi Tartışmaların odağındaki isim konuştu: Daha fazlasına ihtiyacımız yok...
    expand

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), önce Binance’e ardından Coinbase’e peş peşe davalar açtı. Kripto para borsalarına açılan davaların ardından BNB ve Coinbase hisselerinde düşüşler piyasayı sarstı. Tartışmaların odağındaki SEC'in Başkanı, açıklamasında kripto para birimlerini hedef aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para borsası Binance’e ve CEO’su Changpeng Zhao’ya (CZ) dava açarak 13 ayrı suçlamada bulundu. Hemen ardından Coinbase’e de dava açıldı.

    Davada Binance ve CEO’su CZ, ABD menkul kıymetler yasasını çiğnemekle suçlanırken SEC başkanı Gary Gensler “Coinbase'in ilgili konulardaki eksiklikleri, yatırımcıların korunmasını önemli derecede azaltmıştır” dedi.

    CNBC röportajında, Gensler, kripto endüstrisinin tüm iş modelinin "uygunsuzluk üzerine inşa edildiğini" söyledi. "Daha fazla dijital para birimine ihtiyacımız yok" diyen Gensler, New York Borsası'nın da bir hedge fonu işlettiği varsayımsal örneğini vererek, kripto borsalarının geleneksel finansta kabul edilemeyecek "bir dizi işlevi bir araya getirdiğini" söyledi.

    Gensler, “Zaten dijital para birimimiz var. Buna ABD doları deniyor. Avro denir. Buna yen denir. Artık hepsi dijital.” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GENSLER'İN GÖZÜ KRİPTOLARIN ÜZERİNDE

    ABD'nin düzenleyici kurumu ülkenin en büyük kripto borsası Coinbase'i borsa, takas odası ve komisyoncu olarak kayıtlı olmadığı ve kayıtsız menkul kıymetler sattığı iddiasıyla suçluyor. Binance ve CEO'su Changpeng Zhao'nun ise müşterilerin fonlarını kötüye kullandığı iddia ediliyor.

    Garly Gensler 2021'de SEC patronu olduğundan beri, düzenleyici kripto endüstrisi üzerindeki baskıyı yoğunlaştırdı. Dijital varlık borsası FTX'in kötü yönetim iddiası nedeniyle Kasım ayında hızla çökmesinden bu yana hız arttı.

    Bu yıl SEC, kayıt dışı menkul kıymetler sattığı iddiasıyla ABD kripto borsaları Kraken , Bittrex ve Coinbase'i hedef aldı.

    Ancak baskı, daha sert kuralların ve görünürdeki netlik eksikliğinin dünyanın en büyük ekonomisinde inovasyonu engelleyeceğini iddia eden çoğunlukla Cumhuriyetçilerin olduğu milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

    Bazı milletvekilleri Gensler'in makamından azlini isterken kripto para piyasası da bu adımları destekliyor. 

    KRİPTO PARA BİRİMLERİ MENKUL KIYMET Mİ?

    Gelişmeyi değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan'ın konunun kripto para birimlerinin "menkul kıymet" olarak ele alınmasıyla ilgili söyledi.

    Manukyan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Sevgili arkadaşlar , SEC'in hamlelerini Binance ve Coinbase üzerinden okuyorsanız ağaca bakıyorsunuz demektir. SEC ormanı hedefliyor. Binance iddianamesine baktığınızda asıl konu BNB,BUSD,SOL,ADA,MATIC,SAND,ATOM vs vs için menkul kıymettir diyorlar. Ör: Solana için sf. 89 madde 370'i paylaşıyorum. Diğer ek bir varlığın menkul kıymet olup olmadığına yönelik Howey testinin maddeleri. Cümleyi doğrudan teste uyarlayıp yazmışlar, bahsi geçen tüm kriptolar için geçerli. Aslını isterseniz aracı kurumlar üzerinden fiyatlama yapanlar hata yapıyor. Gelişmeleri kriptolar üzerinden değerlendirin lütfen." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow