hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖZEL HABER: Kripto parası olanlar dikkat! Piyasa için ‘Mayıs başı’ uyarısı

    ÖZEL HABER: Kripto parası olanlar dikkat Piyasa için ‘Mayıs başı’ uyarısı
    expand

    CNNTURK.COM/Hasan Selçuk TURAN-Bitcoin başta olma üzere kripto paralar 2023 yılında önemli bir ivme yakaladı. Bitcoin sene başından bu yana yüzde 65 kazanç sağladı. Fakat bu kârı kripto para yatırımcılarının ne kadarı yakalabildiği sorusu daha önemli oldu zira piyasa son dönemde 2021’deki popülerliğini mumla arıyor. Yatırımcılar bir sonraki ralliyi beklerken uzmanlar ise sağlıklı bir ralli için regülasyonları işaret ediyor. Kripto varlık piyasasındaki gelişmeleri Analist Beste Naz Süllü CNN Türk Finans için anlattı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin, bir önceki işlem seansından bu yana yaklaşık yüzde 0,3 düşüşle 27.400 dolar seviyelerinde ve son dönemde geçtiği yatay hareketini koruyor… 2021’de 69 bin dolarlara kadar çıkarak tüm dikkatleri üzerine çeken lider kripto para, bu performansı aratsa da 2023’ün en çok kazandıran araçlarından biri haline geldi.

    Ancak kripto paranın önünde hâlâ birçok soru işareti bulunuyor. Dünyanın bir tarafında Çin onu tamamen yasaklarken diğer tarafta ABD ise düzenleyici kurumları aracılığıyla baskı altında tutma çabasında.

    ABD’den SEC ve Fed başta olmak üzere diğer kurumlardan gelen açıklamalar piyasada gündem oluştururken kripto için İngiltere’den, Rusya’dan da zaman zaman düzenleme atakları görüyoruz.

    Tüm bunlar devam ederken kripto varlıklar dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

    Piyasanın önde gelen iki kripto parası, Bitcoin ve Ethereum önemli gelişmelere gebe. Ve bu gelişmelerin yakın zamanda yaşanabileceği ifade ediliyor.

    DÜNYA İKİYE AYRILIYOR

    Piyasa katılımcıları ise 2021’dekine benzer bir ralli bekleyişinde. Kripto para analisti Beste Naz Süllü, sektördeki son gelişmeleri CNN Türk Finans için değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto varlık piyasasında neler oluyor?

    Sermaye piyasalarını düzenleyici kuruluşlar şu sıra kripto paraları kabul eden ve kripto paraları engellemeye çalışan olarak ikiye ayrılıyor.

    ABD-Hong Kong ve Çin üzerinden örnekleri verebiliriz. Kripto paraları düzenleyen Hong Kong onları menkul kıymet olarak görse de düzenleyicinin projelere dava açmaması ve başvuran kripto paralara izin verecek olmasıyla bu durum ABD’ye benzemeyecek. Çin kripto paraları yasaklamasına rağmen Hong Kong’u Asyanın ‘Londrası’ yapmak istiyor.

    ABD’de ise geçen hafta SEC Başkanı Gensler’a Temsilciler Meclisi’nde yöneltilen kripto paralara ilişkin sorularda sessiz kalması ve 1930’lu yıllardan kalma Howey testine dayanarak menkul kıymet dayatması tüm dünyada tepki ile karşılandı ve en büyük taraftarının dahi gözünde kredibilite eksikliği yarattı.

    Şimdilik ABD’de ne yapılacağı belli değil ancak kripto lobisinin çok sıkı çalıştığını biliyoruz. Fakat son olarak Coinbase borsası da SEC ile davalı olma yoluna girdi. Açıkçası bu şirketlerin yer değiştirmesi ya da faaliyetlerinin yavaşlaması piyasa hacimlerine olumsuz etki ediyor.

    SEC’in bu deregülatif süreci, teknolojinin Çin’e kayması ve şirketleri ülke dışına kaçırarak ABD’yi istihdam, vergi ve bayrak taşıyıcı rolünü kaybetmesine neden oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere daha önce fazlasıyla yasaklayıcı yaklaşıyor, kripto paraların reklamlarına dahi izin vermiyordu. Önümüzdeki yıl beyan zorunluluğu, 2025-2026 yıllarında da vergi toplamasını beklediğimiz İngiltere’yi ise bu konuyu yalnızca vergilendirme olarak aldığı için ciddi ve samimi bulmuyorum.

    REGÜLASYON GEREKİYOR

    Yılın ilk 4 ayı bu gibi regülasyon konularıyla geçerken, Bitcoin aldığı kazançların bir kısmını geri vererek sene başından bu yana yüzde 72 olan kazancını yüzde 65’e geriletti.

    Fakat biliyoruz ki sektörün en önemli eksikliği regülasyonlar ve yatırımcıların korunduğu, borsaların denetlenmeye başladığı yerde kripto kullanım tabanı da genişleyecektir.

    Son zamanda Ethereum bir güncellemeden geçti ve önemli fiyat hareketlilikleri oldu, Bitcoin için halving süreci yaklaşıyor. Her halvingde piyasada bir ralli görüldüğüne göre, önümüzdeki dönemde bu teknik virajlar ne anlam ifade ediyor?

    Nisan 2024’te Bitcoin’in dördüncü halving (yarılanma) etkinliği olacak. (Halving nedir? Tıklayınız.) 2020 yılındaki halving sonrası piyasa bir yılda yüzde 800 yükselmişti.ÖZEL HABER: Kripto parası olanlar dikkat Piyasa için ‘Mayıs başı’ uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FED HAMLELERİ ÖNEMLİ

    Ancak bunu sadece halving’e bağlamak doğru bir değerlendirme olmaz çünkü aynı dönem içerisinde 4 trilyon dolar olan Fed bilançosu 8 trilyon doların üzerine çıkartıldı. Hane halkı ve şirketlere pandemi yardımları direkt olarak yapıldı.

    Bu nedenle halvingin arz yönünden Bitcoin’i olumlu etkilemesi beklenebilir fakat madenci gelirlerinin yarılanması da madenci satışlarını tetikleyecektir.

    Bu nedenle piyasada olumlu etki yaratması için regülasyon süreçlerine yönelik soru işaretlerinin kalmaması gerekir.

    BU TARİHLERE DİKKAT

    İncelediğiniz grafikler ve verilere göre Bitcoin için kısa vadeli ve uzun vadeli fiyat tahmininiz nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin’de kısa vadeli tahminlerimde yaz ayları başlarında 40.000 seviyelerine yaklaşma ihtimali bulunuyor. Bunun için kısa vadeli

     süreçte 27.300 bölgesinde fiyatlanan Bitcoin’in asla 25.500 seviyesinin altına gerilememesi gerekiyor.

    Şu an için piyasaya yeni para girişleri olmasa da özellikle ABD’de banka krizi nedeniyle kaçan mevduatların bir kısmı Bitcoin getirisine bu yıl yatırım yapabilir. Çin sonrası ABD’den de böylelikle para girişi sağlanabilir.

    Mayıs ayı başında açılan Ethereum kilitlerinin en büyük havuzu Lido Finance’de çekme talepleri işleme alınacak.

    Bu nedenle mayıs ayı başları da kripto paralar açısından bir miktar satıcılı geçebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow