hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macaristan'dan Rus petrolü hamlesi! AB'de çatlak: Komşu ülke ile anlaşma sağlandı...

    Macaristandan Rus petrolü hamlesi ABde çatlak: Komşu ülke ile anlaşma sağlandı...
    expand

    Avrupa Birliği’nin Rus enerjisine yönelik yaptırımlarına ekonomisinin kötü etkileneceği gerekçesiyle muhalefet gösteren Macaristan’dan bloğu sarsacak bir hamle geldi. Macaristan, komşusu Sırbistan’la Rus petrolünün tedariğinde anlaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macaristan ve Sırbistan, Rus petrol tedariki için yeni rota üzerinde anlaştı. Budapeşte, iki ülkenin Druzhba enerji ağına bağlanacak bir boru hattı inşa edeceğini duyurdu.

    Macar hükümeti yaptığı açıklamada, Budapeşte ve Belgrad'ın Sırbistan'a Druzhba enerji sistemi üzerinden Rus Ural ham petrolünü tedarik etmek için yeni bir boru hattı inşa edeceklerini belirtti.

    Karar, Belgrad'ın Hırvatistan üzerinden yaptığı sevkiyatların Avrupa Birliği (AB) yaptırımları kapsamına girmesiyle alındı.

    Macar hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs Twitter'da , "Yeni petrol boru hattı, Sırbistan'a Druzhba [Dostluk] petrol boru hattına bağlanan daha ucuz Ural ham petrolü tedarik edilmesini sağlayacak" dedi. Kovacs, Sırbistan'ın petrol tedariğinin büyük ölçüde Hırvatistan üzerinden bir boru hattıyla yapıldığını, ancak kabul edilen yaptırımlar nedeniyle gelecekte bunun mümkün olmayacağını da sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta AB, Rusya'nın üçüncü ülkelere deniz yoluyla yapılan ham petrol teslimatları için bir petrol fiyatı üst sınırını da içeren yeni Rusya karşıtı kısıtlamalar üzerinde anlaştı. Hırvatistan üzerinden Rus petrol arzına büyük ölçüde bağımlı olan Sırbistan, AB'nin yeni kısıtlamalar getirerek Belgrad'ı hedef aldığını söyledi.

    Büyük ölçüde Rus petrol ve gazına bağımlı olan Macaristan, önlemlerin enerji fiyatlarını daha da artıracağını söyleyerek, AB'de Rusya'ya yönelik yaptırımların en sesli eleştirmeni oldu. Bu ayın başlarında Budapeşte, gerekirse Sırbistan'a gaz konusunda yardım sözü vermişti. Başbakan Viktor Orban, Macaristan'ın yaklaşık beş ila altı aylık tüketimi karşılayan gaz rezervlerine sahip olduğunu söylemişti.

    Kaynak: RT

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow