hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın, dolar, borsa ne olur? Merkez Bankası Mart ayı faiz kararı 2024!

    Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın, dolar, borsa ne olur Merkez Bankası Mart ayı faiz kararı 2024
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasaları olduğu gibi altın ve doları olan vatandaşları da yakından ilgilendiriyor. Dolar, altın ve borsa yatırımcıları tarafından yakından takip edilen Merkez Bankası faiz kararının mart ayı için ne yönde olacağı merak ediliyordu. Yılın üçüncü faiz kararı TCMB tarafından 21 Mart'ta açıklandı. Peki, Merkez Bankası mart ayı faiz kararına göre altın, dolar, kur ne olur? İşte MB faiz kararına göre detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mart ayı Para Politikası Kuluru (PPK) toplantısında netleşecek politika faizi için piyasaların gözü bankaya çevrildi. Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan öncülüğünde ikinci kez toplandı ve faiz kararı belli oldu. 

    MERKEZ BANKASI MART AYI FAİZ KARARI 2024

    Merkez Bankası, mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı merakla bekleniyordu. Merkez Bankası faiz kararı (TCMB) 21 Mart 2024 Perşembe günü saat 14.00'te açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 500 baz puan artış yaparak faiz oranını %45'ten %50'ye yükseltti.

    MERKEZ BANKASI FAİZİ ARTIRIRSA NE OLUR?

    Merkez Bankası'nın faiz oranları tüketici ve yatırımcı davranışlarını, kredi maliyetlerini, para biriminin değerini ve genel ekonomik büyümeyi etkileyebilir. Merkez bankası faiz oranlarını artırdığında, bu genellikle enflasyonu kontrol altına almak ve ekonomiyi soğutmak amacıyla yapılır. Kısacası faiz kararı hisse senedi, tahvil ve döviz piyasalarında hemen hissedilen tepkilere yol açar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması, ekonominin çeşitli yönlerini etkileyebilir. Bankalar kendi müşterilerine uyguladıkları faizlerini artırır. Dolayısıyla döviz kurları düşer, TL değer kazanır. Bankalar, Merkez Bankası'ndan daha yüksek maliyetle borç aldıklarında, bu maliyeti müşterilere yansıtır. Bu, hem bireysel hem de kurumsal müşteriler için kredi faiz oranlarının artması anlamına gelir. Faiz artışıyla yatırımcılar, riskli varlıklardan daha güvenli varlıklara geçiş yapabilir.

    FAİZ KARARINI SABİT TUTARSA DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

    Uzmanlara göre Merkez Bankası'nın faizi sabit tutması halinde altın ve dolarda çok keskin hareket olmayabilir. Merkez Bankası (MB) faiz kararını sabit tuttuğunda, dolar ve altın fiyatları üzerindeki etkisi çeşitli faktörlere bağlıdır ve kesin bir şekilde öngörülemez. Eğer piyasa faiz oranlarının sabit kalmasını bekliyorsa, dolar üzerinde önemli bir etki olmayabilir. Piyasa zaten bu durumu fiyatlamış olacaktır. Altın genellikle ekonomik belirsizlik zamanlarında güvenli liman olarak görülür. Eğer MB'nin faiz oranlarını sabit tutması piyasalarda istikrar algısı yaratırsa, altına olan talep azalabilir.

    MB FAİZİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

    Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. Altın, genellikle düşük faiz ortamında daha cazip bir yatırım aracı haline gelir. Faiz oranlarının düşük olması, altının maliyetini (fırsat maliyeti) düşürür ve yatırımcılar için altına yatırım yapmayı daha cazip kılar. Eğer faiz oranlarının düşürülmesi enflasyon beklentilerini artırırsa, altın fiyatları da yükseliş eğilimine girebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow