hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milyarderler zenginlikte ABD'yi geride bıraktı

    Milyarderler zenginlikte ABDyi geride bıraktı
    expand

    ABD Kongresi, hükümetin borçlanma limitini yükseltme konusunda anlaşırken Washington'ın nakit parası tükeniyor. Dünya çapında 31 milyarder ABD Hazinesinden daha zengin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada 31 milyarder şu anda, Cuma günü kapanışta elinde sadece 38,8 milyar dolar nakit bulunan ABD Hazinesinden daha zengin durumda.

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 5 Haziran'a kadar borçlanma limitinin yükseltilmemesi durumunda ülkenin tarihte ilk kez borçlarını ödeyemeyecekleri uyarısında bulunarak dünya ekonomisinde şok dalgaları yarattı.

    Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Tesla CEO'su Elon Musk, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates ve Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison da dahil olmak üzere 18 Amerikalı aslında evleri olarak adlandırdıkları ülkeden daha zengin.

    Google'dan Larry Page ve Sergey Brin, Wal-Mart'ın arkasındaki Walton ailesi gibi ülkelerinden daha zengin olduklarını iddia edebilirler.

    BORÇ LİMİTİ ANLAŞMASINDA NELER OLDU?

    ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy hafta sonu borç tavanını yükseltmek için geçici bir anlaşmaya varırken, metni büyük olasılıkla Mecliste Çarşamba günü yapılacak oylamadan önce Pazar günü yayınlandı. Anlaşmanın bazı bölümlerine itiraz edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borç limiti 5 Haziran'a kadar yükseltilmezse, Hazine o hafta için planlanan 92 milyar dolarlık harcama taahhütlerini yerine getiremeyecek ve hangi yükümlülükleri yerine getireceğini seçmek zorunda kalacak.

    Ekonomi uzmanları, 31.8 trilyon dolarlık muazzam borcu için faiz ödemelerine öncelik vermesini bekliyor, bu da faiz dışı ödemelerin -Sosyal Güvenlik veya Medicaid gibi yardımların- büyük olasılıkla kuruyacağı anlamına geliyor.

    Kredi derecelendirme kuruluşları temerrüde düşmeye şimdiden hazırlanmaya başladı.

    Fitch ve Morningstar, ülkenin AAA notunu incelemeye aldı.

    S&P Global 2011'de bir önceki düşüşten bu yana ABD'yi AA+ olarak derecelendirdi ve bunu bir daha değiştirmedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow