hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OECD küresel büyüme tahminini 2008'den beri en düşük seviyeye indirdi ancak Türkiye'yi bir kez daha yükseltti

    OECD küresel büyüme tahminini 2008den beri en düşük seviyeye indirdi ancak Türkiyeyi bir kez daha yükseltti
    expand

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yaptığı duyuruda, artan faiz oranlarının iş faaliyetlerini sıkıştırması ve Çin'in salgından toparlanmasının beklenenden daha zayıf olması nedeniyle küresel ekonomideki büyümenin zayıf kalacağını duyurdu. Böylece 2008'den bu yana en kötü ekonomik yavaşlamayı öngörülürken Türkiye'nin büyüme tahmini ise yükseltildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OECD, son Ekonomik Görünüm raporunda 2024 için küresel ekonomik tahminini aşağı yönlü revize etti ve büyümenin bu yıl zaten "ortalamanın altında" olan yüzde 3'lük bir büyümenin ardından Haziran tahminine göre yüzde 0,2 düşüşle yüzde 2,7'ye düşmesini bekledi.

    Paris merkezli kuruluş, küresel mali krizden bu yana, dünya ekonomisinin, Kovid-19'un vurduğu 2020 hariç, önümüzdeki yıl en zayıf yıllık büyümesiyle karşı karşıya kalacağını tahmin etti.

    OECD baş ekonomisti Clare Lombardelli gazetecilere verdiği demeçte, "Yüksek enflasyon gevşemeye devam ederken, dünya ekonomisi zor durumda kalmaya devam ediyor. Enflasyon ve düşük büyüme gibi çifte zorlukla karşı karşıyayız." dedi.

    OECD, enflasyonu düşürmeyi amaçlayan faiz oranı artışlarının olumsuz sonuçlar doğurduğu ve dünya çapındaki ekonomiler üzerinde daha fazla olumsuz etki yaratmasının beklendiği konusunda uyardı. Bu arada fiyat artışı çok az gevşeme sinyali veriyor ve "2024'e kadar herhangi bir faiz indirimi için sınırlı bir alan" bırakıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRKİYE TAHMİNİ YÜKSELDİ

    Türkiye ekonomisine yönelik haziranda 2023 yılı için yüzde 3,6 olarak açıklanan büyüme tahmini ise bugün yayımlanan raporda yüzde 4,3’e yükseltildi.

    OECD raporunda Türk ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,7’den 2,6’ya çekilirken, 2023 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 44,8’den 52,1’e yükseltildi. Enflasyonun 2024’te ise yüzde 39,2’ye ineceği öngörüldü.

    EURO BÖLGESİ 

    OECD ayrıca bu yıl için euro bölgesi büyüme tahminini de düşürdü ve Almanya ekonomisinin 2023'te yüzde 0,2 daralacağı konusunda uyardı. Bu projeksiyon gerçekleşirse, AB'nin en büyük ekonomisini, Arjantin dışında resesyonla karşı karşıya kalan tek G20 ülkesi haline getirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow