hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Önce ABD enflasyonu, sonra ECB faiz kararı! Piyasalar 2 kritik viraja kilitlendi

    Önce ABD enflasyonu, sonra ECB faiz kararı Piyasalar 2 kritik viraja kilitlendi
    expand

    Küresel finansta gözler banka iflaslarıyla sarsılan ABD ekonomisinin üzerindeyken ülkede enflasyon verileri de yarın açıklanacak. Ardından haftanın diğer gündemi ECB faiz kararı. Euro'nun merkezinin perşembe günü 50 baz puan artırım yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Peki piyasalar bu hamleden nasıl etkilenecek? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'li Silicon Valley Bank'ın iflas etmesi banka hisselerini alt üst ederken birçok kişi Fed'in ne yapacağını merak ediyor. Ülkede düzenleyiciler banka müşterilerinin paraları için garanti sundu ancak bir yandan iflaslar gelmeye devam ediyor. Gelişmeler ışığında Goldman Sachs gibi bazı yatırım otoriteleri Fed'in faiz artırımlarına ara vereceğini tahmin etti. Şimdi küresel piyasaların önünde ABD enflasyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı var.

    ABD enflasyonu yarın saat 15:30'da açıklanacak. Fed'in 1 yıllık çabası sonucu enflasyon arzu edilen yavaşlamaya uğramayıp hâlâ beklentileri aşmaya devam ederken ABD bankacılığı arızalar göstermeye başladı. Yarınki ABD enflasyonu için beklentiler yüzde 6,1 şeklinde. Eğer açıklanacak veri bu tahmini de aşarsa Fed'in işi biraz daha zorlaşacak. Fed'in kararı haftaya. Ancak ondan önce Euro tarafından bir para politikası hamlesi gelecek.

    ECB KARARI NASIL ETKİLEYECEK?

    ECB, 26 üyeli yönetim kurulunun geçen hafta Frankfurt'taki toplantısında faiz oranlarının "çok, çok büyük olasılıkla" yarım puan daha artıracağı deklare edildi.

    Bu, ECB'nin üç ana oranını Temmuz ayından bu yana yüzde 3,5 daha yüksek bırakarak art arda altıncı artış olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ING Bank ekonomisti Carsten Brzeski, Perşembe günkü kararın "tamamlanmış" olmasıyla birlikte, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın gelecekteki hamlelerine ilişkin ipuçlarıyla daha fazla ilgileneceğini söyledi.

    Brzeski, daha yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomik acısını hafifletmek için oran artışlarını yavaşlatmak isteyen güvercin politika yapıcılar ile enflasyon ECB'nin yüzde iki hedefinin oldukça üzerinde kalırken rotayı korumak için baskı yapan "şahinler" arasında "hararetli bir tartışma" olacağını tahmin ediyor.Önce ABD enflasyonu, sonra ECB faiz kararı Piyasalar 2 kritik viraja kilitlendi

    Deutsche Bank ekonomistleri de benzer şekilde bir önizleme notunda, "Mart zammı, Mayıs ve sonrası için verilen sinyallerden daha az önemli olacak" dedi.

    Deutsche Bank analizinde, “ECB'nin daha fazla tırmanmaya hazır olması gerekiyor. Öyle olduğundan şüpheleniyoruz” ifadeleri yer aldı.

    Pek çok analist, ECB'nin şu anda yüzde 2,5 olan banka mevduat faiz oranının bu yaz yüzde 3,5-4,0'da zirve yapmasını ve bir süre daha orada kalmasını bekliyor.

    FED ÖNCE BAŞLADI, ECB GEÇ BİTİRECEK

    Fed faiz oranlarını geçen sene ECB'den daha erken ve daha agresif bir şekilde artırmaya başladı, Ancak ABD'de peş peşe gelen banka iflasları süreci karmaşıklaştırdı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü gelmesinin ardından, Fed başkanı Jerome Powell kısa süre önce "nihai faiz oranlarının önceden tahmin edilenden daha yüksek olması muhtemel" demişti. Şimdi enflasyon kararı bekleniyor.Önce ABD enflasyonu, sonra ECB faiz kararı Piyasalar 2 kritik viraja kilitlendi

    Euro bölgesinde tablo daha karışık... Son aylarda düşen enerji fiyatları, Ocak ayındaki yüzde 8,6'dan Şubat ayında yüzde 8,5'e ulaşan enflasyonun yavaşlamasına yardımcı oldu. Ancak değişken enerji ve gıda maliyetleri hariç tutulduğunda, çekirdek enflasyon yüzde 5,6 ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve bu da daha fazla faiz artırımına yönelik argümanı güçlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB Başkanı Lagarde, 20 uluslu Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını yeniden sağlamak için "ne gerekiyorsa" yapmaya söz verdi.

    Öte yandan ECB yetkililerinin "ABD'deki banka iflaslarının bölgeye sıçramasını beklemediklerini" söyledikleri belirtildi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow