hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalarda kritik hafta: Fed beklenen adımı atacak

    Piyasalarda kritik hafta: Fed beklenen adımı atacak
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Fed’in bilanço küçültmesi bu hafta hızlanıyor. Daha önceki toplantılarda açıklanan takvime göre, aylık 47,5 milyar dolar olan küçültme hızı Eylül itibarıyla 95 milyar dolara çıkacak. Bu hamlenin Eylül, Ekim, tahvil stokları için en büyük düşüş olması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in bilanço küçültmesi bu hafta hızlanacak. Merkez Bankası, hazine ve ipotek destekli menkul kıymetlerin tutarı için aylık üst sınırını sırasıyla 60 milyar dolara ve 35 milyar dolara çıkaracak.

    Bloomberg’de yer alan habere göre bu da merkez bankasının neredeyse üç yıl önce biriktirmeye başladığı Hazine tahvillerini nihayet boşaltmaya başlayacağı anlamına geliyor. Kuponlar para otoritesinin yeni üst sınırının altına düşeceğinden, Eylül ayı bilanço küçültmenin sonuçlarının yansıyacağı ilk ay olacak.

    Bloomberg'e göre, Fed'in portföyünde Eylül'de vadesi dolacak 43.6 milyar dolarlık Hazine kuponu var, bu da yetkililerin 16.4 milyar dolarlık bonoyu da bırakması gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca Ekim ayında 13,6 milyar doların daha gitmesine izin vermesi gerekecek. Bunlar, Eylül 2023'e kadar fatura portföyü için en büyük düşüş olacak.

    Fed, Eylül 2019’da günlük repo operasyonlarının yanı sıra rezerv bakiyelerini güçlendirmek için ayda yaklaşık 60 milyar dolarlık Hazine tahvili almaya başlamıştı. Banka, 2020'nin ikinci çeyreğine kadar tahvil satın almayı beklerken, pandeminin neden olduğu ekonomik çalkantı bir mali ve parasal teşvik dalgasını teşvik etti. Ardından finansal sistemi nakitle dolması sonucu rezervlerin gereğinden fazla olarak kaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow