hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalarda şimdi odak Euro'da: ECB'nin faiz kararı öncesi bilinmesi gerekenler...

    Piyasalarda şimdi odak Euroda: ECBnin faiz kararı öncesi bilinmesi gerekenler...
    expand

    Avrupa Merkez Bankası'nın ana faiz oranını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarması beklenirken, uzmanlar altta yatan enflasyonist baskıların umduğundan daha sert olduğu uyarısında bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de Fed'in art arda 10 faiz artırımı serisini duraklatmasından sonra, gözler Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) çevrildi. Euro'nun merkezinin borçlanma maliyetlerindeki benzeri görülmemiş artışında son noktaya yaklaştığını belirtmesi bekleniyor. 

    Euro bölgesi faiz oranları ABD'den daha düşük olmaya devam ediyor ve ECB faiz belirleyicileri, mevduat faizini çeyrek puan artırarak yüzde 3,5 ile tarihin en yüksek düzeyine çıkaracak olan sekizinci kez artırma konusunda genel olarak hemfikir.

    Barclays ekonomisti Silvia Ardagna, ECB'nin bu yıl için enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon tahminini yüzde 4,6'dan yüzde 5'e yükselteceğini tahmin etti.

     Alman bankası Berenberg'in baş ekonomisti Holger Schmieding, "Ekonomi hafif bir durgunluğa girdi, enflasyon düşme yolunda, küresel ters rüzgarlar üretimi vuruyor ve kredi hacimleri daralmaya başlıyor. Son haber akışı, güvercinlerin çok daha fazla sıkılaşmaya karşı duruşunu güçlendirdi." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İrlanda merkez bankasının eski başkan yardımcısı Stefan Gerlach, "Enflasyonu bir kez yanlış değerlendiren yönetim kurulu, şimdiye kadarki faiz oranlarındaki artışların yeterli olacağı konusunda kumar oynayacak değil" değerlendirmesini yaptı.

    SON TOPLANTIDA NELER OLMUŞTU?

    ECB, Mayıs ayı toplantısında politika faizi artırımını 50 baz puandan 25 baz puana indirerek politika sıkılaştırmasının yavaşladığına işaret etti.

    Euro Bölgesinde ana refinansman işlemlerine uygulanan faiz oranı yüzde 3,75'e, marjinal borç verme imkânına ilişkin faiz oranı yüzde 3,75'e, mevduat imkânına ilişkin faiz oranı ise yüzde 3,25'e yükseldi.

    Bununla birlikte, ECB'nin devam eden durgunluk risklerine rağmen yüksek enflasyonla mücadele etmeye çabalaması nedeniyle, borçlanma maliyetleri art arda yedi faiz artışının ardından Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

    Son ekonomik veriler, Euro Bölgesi'nde enflasyon oranının Nisan ayında yüzde 7'ye yükseldiğini, çekirdek oranın ise yüzde 5,6 ile Mart ayının tüm zamanlarının en yüksek seviyesine yakın kaldığını ortaya koydu.

    Euro Bölgesi için Mayıs ayı nihai enflasyon oranı yarın açıklanacak. Euro bölgesindeki manşet enflasyon, öncü göstergeye gçre Mayıs'ta yüzde 6,1'e düştü. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow