hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya, doğalgaz borcunun döviz cinsinden ödenmesine izin veriyor

    Rusya, doğalgaz borcunun döviz cinsinden ödenmesine izin veriyor
    expand

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan “dostane olmayan” Batılı ülkelerin doğal gaz borçlarını ruble yerine döviz cinsinden ödemesine izin veren bir kararname imzaladı .

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan Batılı ülkelerin doğal gaz borçlarının döviz cinsinden ödemesine izin veren kararname yayınlandı. Daha önceki bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi, 'düşmanca' ülkeleri doğal gaz için ruble olarak ödemeye mecbur etmişti.

    Yeni belge, Rus gazı için tüm ödemelerin Rus para birimi cinsinden yapılmasını gerektiren Mart ayındaki bir cumhurbaşkanlığı kararnamesini değiştiriyor.

    O sırada Putin, yabancı hükümetlerin para birimlerini  silah olarak” kullandığını, yani Rusya'nın bunları yerleşim yerlerinde kullanmaması gerektiğini söylemişti. Mart kararnamesi, Batılı devletlerin Ukrayna'daki askeri operasyonu nedeniyle Rusya'ya karşı yaptırımlar başlatmasından kısa bir süre sonra geldi. Kısıtlamalar, Rusya'nın euro ve dolar cinsinden işlem yapmasını neredeyse imkansız hale getirmişti.

    Yeni belge, borcun ödenmesine yönelik fonların Rus tedarikçinin belirlenmiş bir döviz hesabına aktarılmasını öneriyor.

    Ancak yeni kararname, alıcı gelecekteki teslimatları ruble olarak ödemeyi kabul etmedikçe, gaz borcunun geri ödenmesinin Rusya'nın arzı yeniden başlatacağı anlamına gelmediğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaz ödemelerinin rubleye çevrilmesine tepki başlangıçta çeşitliydi, bazıları gaz sözleşmelerinde ödeme para birimini değiştirmek için bir hüküm olmadığı için planın yasal kabul edilemeyeceğini savundu. Aralarında Polonya ve Bulgaristan'ın da yer aldığı çok sayıda ülke planı kabul etmeyeceklerini söylediler ve Rusya'nın malzeme tedariki kesildi. Ancak, birçok Batılı şirket Rus şartlarını kabul etti.

    Rusya'nın "dostane olmayan" olarak nitelendirdiği ülkeler listesi, AB'nin 27 ülkesi, ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Güney Kore, Japonya, Ukrayna ve toplamda yaklaşık 50 ülkeden oluşan diğer ülkeleri içeriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow