hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya Merkez Bankası: Ruble'deki düşüş petrol fiyatından kaynaklandı

    Rusya  Merkez Bankası: Rubledeki düşüş petrol fiyatından kaynaklandı
    expand

    Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, düşen küresel petrol fiyatlarının para birimini zayıflattığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin'in aktardığına göre, Rus rublesinin son zamanlarda zayıflaması küresel petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlanabilir.

    Rusya döviz piyasasındaki oynaklık, Aralık ayının başından bu yana keskin bir şekilde arttı ve ruble geçen hafta ABD doları karşısında sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Ancak Rus para birimi Cuma gününden bu yana toparlanmaya başladı ve bu hafta dolar karşısında 68.2 ruble ve euro karşısında 72.4 ruble civarında başladı. Alım satım verileri, düşüşe rağmen, rublenin hala yıl boyunca yükseldiğini ve Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatının başlamasından ve bunu takip eden Batı yaptırımlarından önceki Ocak ayının başına göre yüzde 10 daha yüksek işlem gördüğünü gösteriyor.

    Rusya'nın iş dünyası gazetesi RBK'ye açıklama yapan Zabotkin “Dış koşullarda bir bozulma var. Bu, döviz kurunun bir şekilde zayıflaması için yeterince önemli bir neden” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan yardımcısına göre, rublenin gözlemlenen zayıflaması fiyatların yükselmesine katkıda bulunacak. Döviz kurundaki her yüzde 10'luk hareketin genellikle enflasyona yaklaşık yüzde 0,5-yüzde 0,6 oranında katkıda bulunduğunu kaydetti.

    Maliye Bakanlığı tahminlerine göre, bir dizi yaptırımın ardından indirimli olarak satılan Rus Ural petrolünün ortalama varil fiyatı Aralık ayında 57,49 doları buldu. Bir ay önce fiyat varil başına 71,1 dolardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow