hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'dan ayrılan Batılı firmaların sayısı açıklandı

    Rusyadan ayrılan Batılı firmaların sayısı açıklandı
    expand

    İsviçre'deki St. Gallen Üniversitesi'nden ekonomistler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl yaptırımların uygulamaya konulmasından bu yana Rusya'da şubeleri bulunan AB ve G7 ülkelerinden şirketlerin yüzde 9'dan azı ülkeyi terk etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı önde gelen uluslararası şirketler, yaptırım baskısı nedeniyle Rusya'da çalışmayı bıraktı. Listede Amerikalı, Avrupalı ​​ve Japon otomobil üreticileri (Ford, Renault, Toyota), enerji devleri (ExxonMobil, Shell), bankalar (Deutsche Bank, Sociеtе Gеnеral, Citi), danışmanlık firmaları (McKinsey, KPMG), perakendeciler (IKEA), restoran yer alıyor. ve otel zincirleri (McDonaldʼs, Starbucks, Marriott), giyim markaları (H&M, Nike) ve diğerleri var. Ancak bir araştırmaya göre Rusya'dan ayrılan Batılı firmaların oranı yüzde 9'u bulmuyor.

    Nisan 2022 itibarıyla Rusya'da faaliyet gösteren ve 1.404'ü AB ve G7 şirketlerine ait toplam 2.405 yan kuruluş varken araştırmacılar daha sonra bu şirketlerden kaç tanesinin hisselerinden vazgeçtiğini veya şubelerini sattığını kontrol etti ve 1.404 şirketten sadece 120'sinin (yüzde 8,5) bunu yaptığı sonucuna vardı.

    Milyonlarca şirket hakkında bilgi içeren küresel bir veri tabanı olan OBRIS'ten alınan bilgilere dayanan çalışma, yalnızca hisselerini geri çeken şirketlere odaklandı ve ihracat, lisanslama ve franchising gibi diğer ticari bağlara bakmadıkları belirtildi.

    Araştırmayı yapanlar Kasım 2022'nin sonunda "AB ve G7 şirketlerinin %8,5'inin Rus yan kuruluşlarından en az birini elden çıkardığını" buldu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow