hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! ECB'nin faiz kararı belli oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Son dakika haberine göre ECB faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Euro'nun merkezi, gecelik mevduat faizini yüzde 3,50'ye, refinansman faizini yüzde 4'e, marjinal fonlama faizini yüzde 4,25'e yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artış döngüsüne 8. toplantıda da devam etti. Banka, beklentiler doğrultusunda 3 temel faiz oranını da 25'er baz puan artırdı. Kararla birlikte gecelik mevduat faizi yüzde 3,50, refinansman faizi yüzde 4.00, marjinal fonlama faizini yüzde 4,25 oldu.

    Hamle, Euro bölgesindeki gösterge faiz oranlarını Mayıs 2001'den bu yana en yüksek seviyelere çıkardı.

    ECB, art arda 10 artışın ardından dün tarihi faiz artırım kampanyasını durdurmayı tercih eden Fed'den ayrılırken yaptığı açıklamada, "Enflasyon düşüyor, ancak çok uzun süre çok yüksek kalması bekleniyor" dedi.

    Öncü göstergelere göre Euro bölgesindeki tüketici fiyatları Mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 6,1 arttı. Bölgede enflasyonda nihai sonuçlar yarın açıklanacak.

    ECB, enflasyonun 2023'te yüzde 5,4, 2024'te yüzde 3,0 ve 2025'te yüzde 2,2 olmasını bekliyor. Bankanın büyüme tahminleri 2023'te yüzde 0,9, 2024'te yüzde 1,5 ve 2025'te yüzde 1,6 şeklinde.

    Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, politika toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında "Enflasyon beklentilerinde hedefimizin üzerinde kalıcı bir artış veya ücretlerde veya kar marjlarında beklenenden daha yüksek bir artış, orta vadede de dahil olmak üzere enflasyonu daha da yükseltebilir. Bazı ülkelerde son zamanlarda yapılan ücret anlaşmaları enflasyona yönelik yukarı yönlü riskleri artırdı." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEMMUZ YÜKSELİŞİ MUHTEMELEN

    Lagarde, "Temel seviyemizde önemli bir değişiklikle, Temmuz ayında faiz artırmaya devam etmemiz çok muhtemeldir ki bu muhtemelen sürpriz olmaz. Bunun nedeni, hedefimize zamanında ulaşma kararlılığımızdır." diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow