hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! Türkiye ekonomisi ikinci çeyrek büyümesi açıklandı

    Son dakika Türkiye ekonomisi ikinci çeyrek büyümesi açıklandı
    expand

    Son dakika haberi... TÜİK verilerine göre 2022 ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetti. Verilere göre finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26,6, hizmet faaliyetleri yüzde 18,1 oranında artış görürken tarım, ormancılık ve balıkçılık ile inşaat sektörlerinde azalma meydana geldi. 7,3 olarak açıklanan 2022 ilk çeyrek büyümesi de 7,5 olarak revize edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüdü. Veride 2022 ilk çeyrek büyümesi 7,3'ten 7,5'e revize edilirken ikinci çeyrek diliminde finans ve sigorta faaliyetleri ile hizmet faaliyetleri ekonomik büyümedeki en büyük paylara sahip oldu.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GYSİH) verilerini açıkladı. 

    TÜİK verilerine göre; GSYİH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26,6, hizmet faaliyetleri yüzde 18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11,0, sanayi yüzde 7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,9 ile inşaat sektörü ise yüzde 10,9 azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYİH zincirlenmiş hacim endeksi, 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,3 arttı.

    Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2022 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 114,6 artarak 3 trilyon 418 milyar 967 milyon TL oldu. GSYİH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow