SON DAKİKA | 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Karahan, "Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 24 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 24). Enflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 12) Enflasyonun 2027 yıl sonunda yüzdea 8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 8)" dedi.
Fatih Karahan'ın konuşmasının satır başlıkları:
Mart ve nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında TCMB olarak proaktif bir biçimde adımları attık.
KÜRESEL GELİŞMELER
ABD dolar endeksi ve küresel borsalarda iki yönlü keskin değişim oldu. Uzun vadeli tahvil faizlerinde haber akışlarına bağlı olarak dalgalanma gördük. Bu dalgalanmalar bilançolar üzerinden makrofinansal riskleri artırıyor. Korumacı önlemlerin etkisiyle ABD başta olmak üzere tüm büyük ekonomilerde büyüme beklentiler geriledi.
Euro Bölgesi büyümesindeki değişimler özel bir öneme sahip. En önemli dış ticaret ortaklarımızdan Almanya’nın 2025 büyüme tahmini 0’a güncellendi. Dış talep göstergemiz 2025 yılında zayıflayan bir küresel büyümeye işaret ediyor.
Son gelişmelerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkisi ülkeden ülkeye değişiyor. Gelişmiş ülkeler için 2025 enflasyon beklentilerinin bir miktar yükseldiğini görüyoruz. Görüldüğü üzere küresel piyasalarda tarife adımları sonrası daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor.
YURT İÇİ GELİŞMELER HAKKINDA
Yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyet toparlanma kaydetti. Öne çekilen talebin etkisiyle hanehalkının mal talebi güçlü seyretti. Özel tüketim çeyreklik olarak arttı. Sanayi üretimindeki artış 2025’in ilk çeyreğinde yavaşlamakla sürdü. Hizmet üretimi 2025’in ilk çeyreğinde artışını devam ettirdi.
İŞ GÜCÜ GELİŞMELERİ HAKKINDA
İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranları geçmiş dönem altında seyrediyor. Manşet işsizlik oranı düşüşünü sürdürmekle birlikte geniş dağılımlı göstergeler yüksek seviyesini koruyor. İş gücü piyasasında sıkılığın işsizlik oranının ima ettiğinden daha az olduğunu değerlendiriyoruz.
‘KARTLA YAPILAN HARCAMALAR SINIRLI BİR ARTIŞA İŞARET EDİYOR’
Sıkılaştırma sonrasında mal tüketiminin trendin altına gerilediğini görüyoruz. Perakende satışlarda da ivme kaybı mevcut. Altın hariç bu görünüm daha belirgin. Kartla yapılan harcamalar sınırlı bir artışa işaret ediyor.
Finansal koşullardaki sıkılaşma küresel gelişmelerin etkisiyle talep koşullarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren dezenflasyon patikayla daha uyumlu hareket edeceğini öngörüyoruz.
Cari işlemler hesabında da belirgin bir iyileşme gerçekleşti. 2025 için cari açık üzerinden enerji ve emtia kaynaklı aşağı yönlü küresel talep kaynaklı yukarı yönlü riskler öne çıkıyor. İhracatın ılımlı bir artışla gücünü koruduğunu görüyoruz. İthalat tarafında ise artış söz konusu. Tahminlerimiz 2025 yılında cari açığın milli gelire oranını 2024’e kıyasla bir miktar daha yüksek olmakla birlikte uzun dönem ortalamalarının altına kalacağına işaret ediyor.
ENFLASYON GELİŞMELERİ HAKKINDA
2024 haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Son rapor döneminden bu yana enflasyon öngördüğümüz tahmin aralığının orta noktasının altında gerçekleşti. Yurt içi enerji fiyatlarında öngörülere göre daha düşük serin etkisi öne çıktı.
‘HİZMET ENFLASYONU 1 YILDA 40 PUANDAN FAZLA GERİLEDİ’
TÜFE yıllık enflasyonu yüzde 37.9 ancak gerek ana eğilim göstergelerin ortalaması, medyan enflasyon yıllıklandırılmış ana eğilimin yüzde 30’un biraz üzerinde olduğunu gösteriyor. TÜFE gelişmelerine alt grup bazında baktığımızda mal enflasyonunun görece düşük seyrettiğini görüyoruz. Hizmet enflasyonunda da yavaşlama eğilimi görüyoruz. Son 1 yılda hizmet enflasyonu 40 puandan fazla geriledi.
‘ENFLASYONA YANSIMASININ SINIRLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’
Öncü veriler döviz kuru geçişkenliğinin azaldığını, döviz kuru gelişmelerinin enflasyona yansımasının sınırlı olduğunu gösteriyor. Azalan KKM bakiyesi, küresel gelişmelerin etkisiyle talep koşullarının yılın kalanında daha ılımlı olacağını öngörüyoruz.
Mart ayının ikinci yarısında finansal piyasalarda riskten kaçınma kaynaklı oynaklıklar gördük. 2 Nisan’da gümrük tarifelerinin beklentilerin üzerinde olması küresel piyasalarda oynaklığı artırdı. Sıkı parasal duruşu güçlendirici adımlar attık. TL’nin fonlama maliyetini artırıcı adımlar, likidite adımları ve döviz talebini sınırlayıcı adımlar.
20 Mart tarihinde ara toplantı düzenledik. Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranını yüzde 46’ya yükseltti. 1 haftalık repo ihalelerine bir süre ara verdik. 17 Nisan’da politika faizini yüzde 46’ya yükselttik. TL depo ihalelerinin vadelerini uzattık. TCMB nezdinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladık.
‘NİSAN AYINDAN İTİBAREN PARA PİYASASI FONLARINDA SINIRLI BİR YÜKSELİŞ GÖRÜYORUZ’
Bu dönemde TL mevduata yönelim devam ederken söz konusu çıkış para piyasası fonlarından oldu. Nisan ayından itibaren para piyasası fonlarında sınırlı bir yükseliş görüyoruz.
TÜKETİCİ KREDİLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Bileşik bazda mevduat ve ticari kredi faizleri yüzde 60 tüketici kredisi faizleri yüzde 70 civarında oluşuyor. Yaptığımız faiz artışları mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentilerimiz ölçüsünde yansıdı. Tüketici kredilerinin ılımlı bir patikada sürmesi için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz.
‘BRÜT REZERVLER 146 MİLYAR DOLARA ULAŞTI’
2 Mayıs itibarıyla 139 milyar dolara gerileyen brüt rezervler 16 Mayıs’ta 146 milyar dolara ulaştı.
Son dönemde küresel ticarette artan korumacı eğilimler küresel büyüme görünümünde aşağı yönlü riskleri artırdı. Ham petrol varsayımımız aşağı çektik. Gıda fiyatları varsayımımızı 2025 için yukarı yönlü güncelledik.
ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ
TCMB'nin 2025 yıl sonu gıda fiyatları tahmini yüzde 26,5 olarak belirlendi. (Önceki %24,5)
Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 24 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 24). Enflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 12) Enflasyonun 2027 yıl sonunda yüzdea 8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 8)
Son dönemde artan belirsizlik nedeniyle 2025 tahmin aralığını yüzde 19-29 olarak koruduk. Politika tepkisinde tahminler üzerindeki yukarı ve aşağı yönlü etkiler birbirini dengeledi. Son dönemde uyguladığımız politikalarda enflasyon görünümünde ciddi bir bozulma yaşanmasının önüne geçtik. Yurt içi talebin yavaşlamaya devam etmesi bizim için en önemli hususlardan biri. Temkinli duruş ile önümüzdeki dönemde enflasyonun gerileyeceğini öngörüyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz.
Politika faizini öngördüğümüz dezenflasyon sürecinde sıkılığı sağlayacak şekilde belirliyoruz. Enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonda belirgin kalıcı bozulma durumunda para politikası duruşunu sıkılaştırmak için her zaman hazırız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
23 Mayıs BİM Aktüel Kataloğu: Bu Hafta BİM'e Neler Var? Şişme Bot Geliyor! 23 Mayıs BİM Aktüel Fırsatlarını Kaçırmayın!
Yatırımcıya bayram erken geldi! Kripto piyasalarda tarihi rekor...
Ev almayı düşünenleri ilgilendiren haber: Kredilerde yeni dönem! Uzman isim tarih verdi...
22 MAYIS A101 AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU: A101'de Bu Perşembe Tiny House ve Karavan Fırsatı!
Yargıtay'dan emsal niteliğinde karar! Sıfır kilometre otomobil yenisiyle değiştirildi...