hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm dünya bu veriye odaklandı! ABD enflasyonu bugün açıklanıyor

    Tüm dünya bu veriye odaklandı ABD enflasyonu bugün açıklanıyor
    expand

    ABD'de Şubat ayı enflasyonu bugün açıklanıyor. Veride arzu ettiği düşüşü yakalayamayan ABD ekonomi yönetimi, banka iflaslarıyla karşılaşınca tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti. Bugün açıklanacak rakamlar sonrası Fed'in tavrının ne olacağı merak ediliyor. İşte son gelişmeler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD tüketici fiyatları için nefesini tuttu. Rakamlar bugün 15:30'da açıklanacak. Dow Jones’a göre enflasyonun Şubat ayında yüzde 0,4 veya yıllık yüzde 6 oranında artması bekleniyor. Bu, Ocak ayındaki sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 6,4′lük artışlarla karşılaştırıldığında bir gerilemeye işaret ediyor.

    Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun ise yüzde 0,4 daha yüksek olması ve yıllık hızının yüzde 5,5 olması bekleniyor.

    FED NE YAPACAK?

    Sadece birkaç gün önce, sıcak bir enflasyon raporu, Fed’in bir sonraki faiz artırımının boyutunu Şubat ayında uyguladığı çeyrek noktadan 50 baz puana çıkarabileceğine dair beklentileri artıracaktı. Ancak şimdi, piyasaların banka iflasları ve bulaşma konusunda daha endişeli olmasıyla birlikte, bir grup ekonomist, Fed’in 21 ve 22 Mart’ta toplandığında 25 baz puanlık bir artışa sadık kalacağından bile şüphe duyuyor.

    NatWest Markets’in ABD baş ekonomisti Kevin Cummins, “Enflasyonun ne kadar önemli olacağını düşündüğümüz kadarıyla, arka plan göz önüne alındığında, kesinlikle piyasayı hareket ettirecek kadar güçlü değil” dedi. Cummins'e göre, artık Fed bu ay faiz oranlarını yükseltmeyecek ve faiz artırım döngüsü sona erdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RESESYON BEKLENTİSİ KUVVETLENDİ

    Cummins, ekonominin bu yılın ikinci yarısında resesyona girmesini beklediğini belirterek "Beklenenden daha güçlü olursa, biraz bayat olarak bakılacağını düşünüyorum. Bakış açısına göre, finansal piyasalarda olup bitenlerin olası yansımalarından ekonomide aşağı yönlü riskler varsa, bu eski haber olarak kabul edilecek. Daha yumuşak olursa, Fed’in duraklıyor olabileceği fikrini cesaretlendirebilir.” dedi.Tüm dünya bu veriye odaklandı ABD enflasyonu bugün açıklanıyor

    Cummins ayrıca Silicon Valley Bank’ın başarısızlığının yansımalarının, bankalar kredi vermeyi geri çekerse bunu hızlandırabileceğini söylerken ekonomideki yavaşlamanın enflasyonu düşürebileceğini düşündüğünü vurguladı.

    BELİRSİZLİK HAKİM

    Jefferies para piyasası ekonomisti Tom Simons ise, Fed’in Mart ayında çeyrek puanlık bir faiz artırımına devam etmesini bekliyor. Simons, “Daha yumuşak olmalı. Burada durmakla onları enflasyon beklentilerinin yeniden hızlanma riskine maruz bırakıyor. Bunu yaparlarsa, daha sonra ortamın nasıl görüneceğini bilmediklerinde daha büyük hamleler yapmak zorunda kalma riskini alıyorlar. Rotada kalmak ve her şeyi kontrol altında tutmak mantıklı. Yapacak daha çok işleri var.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Simons, belirsizlik nedeniyle piyasaların aynı anda yalnızca bir Fed toplantısına odaklanacağını söyledi.

    Dünden itibaren ABD 2 yıllık Hazine tahvil getirisi Çarşamba gününden bu yana yaklaşık 100 baz puan kayıpla 1987′den bu yana en büyük üç günlük hareketini kaydetti. Getiri en çok Fed politikasını yansıtıyor ve Pazartesi öğleden sonra yüzde 4.08′deydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow