hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "ABD’nin yaptırım kararı kabul edilemez"

    ABD’nin yaptırım kararı kabul edilemez
    expand
    KAYNAKAA

    İş dünyası temsilcileri ABD'nin Türk iki bakana yaptırım uygulama kararı almasının kabul edilemez olduğunu belirterek, 'bir an önce bu yanlıştan dönülmeli' mesajı verdi. İş dünyası iki ülke arasındaki tarihi ve ekonomik ilişkilerin öneminin altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, din adamı Andrew Brunson'ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek Türkiye'ye yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ülkedeki varlığını dondurma. Karar iş dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. İş dünyası temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, Türkiye'nin bağımsız yargı işleyişine sahip olduğunu bildirerek, ABD'ye yanlıştan bir an önce dönme çağrısında bulundular.

    Bakan Albayrak'tan ABD'ye tepki: Karar kabul edilebilir değil

    TÜSİAD Başkanı Bilecik: Müttefikliğin doğasına aykırı

    Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ABD yönetiminin Türkiye politikasına yönelik son tutumunu eleştirerek şu görüşleri dile getirdi:

    “Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında 90 yıllık birikime dayanan ikili ilişkiler, karşılıklı kültürel ve ekonomik temasların etkisiyle güçlenmiş, zamanla ortak Batı değerlerine, ve jeo-stratejik temellere dayanan bir müttefikliğe dönüşmüştür. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi boyunca değişmeyen en önemli unsursa stratejik müttefikliğin bir gereği olarak diplomatik ve kültürel diyalog yoluyla ortak sorunların çözülmesi ve aklıselimin her kırılma riski anında galip gelmesi olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin, iki ülke arasında yaşanan son diplomatik sorun karşısında almış olduğu yaptırım kararı, söz konusu stratejik müttefikliğin doğasına aykırıdır ve iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılamaz seviyede bozulması tehlikesini doğurmuştur. Alınan bu yaptırım kararının kabul edilemez nitelikte olduğunun bilinmesini isteriz. TÜSİAD olarak Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ikili ilişkilerin, diyaloğu ve diplomatik teamülleri temel alan yapıcı bir yaklaşım çerçevesinde onarılmasını temenni ediyoruz”

    "ABD’nin yaptırım kararı kabul edilemez"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TOBB: Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'nin Türkiye'nin iki bakanına yönelik yaptırım kararına ilişkin olarak, "Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. ABD yönetimini sorumlu davranmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

    Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada ABD'nin söz konusu yaptırım kararına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

    Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

    "Türkiye ile ABD ilişkileri güçlü geleneklere, dostluk, müttefiklik, stratejik ortaklık ve karşılıklı yarara dayalı olarak, başarılı bir geçmişe sahiptir. İlişkiler geçmişte çok çetin sınavları başarıyla geçmiştir. Bu çerçevede, Trump yönetiminin tüm uluslararası hukuk veya uygulamalara aykırı olarak aldığı yaptırım kararını kabul etmek mümkün değildir. ABD'nin bu kararına karşı devletimizin ve bakanlarımızın yanındayız. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. ABD yönetimini sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dakika: Bahçeli'den ABD'ye çok sert tepki

    TİM Başkanı Gülle:Yaptırım uygulanması kararına şaşkınız

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “ABD’nin yaptırımları kabul edilebilir değil” diyerek şunları kaydetti:

    “Öncelikle rahip Brunson konusunun siyasetin değil adaletin bir konusu olduğunun ABD tarafından anlaşılması gerekir. Bağımsız yargımız, hangi ülke vatandaşı olursa olsun tüm fertlere aynı şekilde muamele yaparak kararını verecektir. Ancak ABD’nin bunu bahane ederek yaptırım kararları almasının anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, iş dünyası olarak, ihracatçılar olarak Bakanlarımızın yanındayız. Bakanlarımız sadece ülkemizin menfaatleri için canla başla çalışıyorlar. Bu kararın yerinde olmadığını düşünüyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün ABD ile hem ticari ve askeri alanlar başta olmak üzere birçok ortaklığımız söz konusu, 100 yılı aşkın yakın ilişkilerimiz var. Burada yatırım olan ABD firmaları, ABD’de yatırımları olan Türk firmaları var. 2017 yılında 20 milyar doları aşkın bir ticaret hacmine ulaştık. Siyasi konular siyasetçilerin görüşmeleri sonucu çözülmelidir, bu konuların ticareti etkilemeyeceğine inanıyoruz. Hatta iş dünyası olarak bu konularda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Ancak hukuka müdahale talebi ile yaptırım uygulanması karşısında şaşkınız. Bugün Türkiye dünyanın en büyük 20 ülkesi arasında. Ülkemize güvenen tüm yatırımlarımız, ülkemizin hukukuna güvendikleri için buradalar. Aynı hukuk süren davada da bağımsız kararını verecektir.”

    ASO Başkanı Özdebir: Türkiye aleyhine alınan bu karar komik

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye ile ABD'nin tarihsel müttefiklik ve dostluk ilişkisine yakışmayacak bu kararın sonuçlarının ağır olacağını belirten Özdebir, "Bu haksız ve yanlış karar Türkiye-ABD ilişkilerinde uzun bir süredir devam eden gerilimi çözümsüz bir noktaya taşıyacaktır. Güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını savunduğunu iddia eden ABD, kendi yargısına nasıl saygı duyulmasını bekliyorsa aynı saygıyı Türk yargısına da göstermek zorundadır. Güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığının demokrasinin en temel ilkesi olduğu artık tüm dünya tarafından kabul edilmişken, ABD'nin Türkiye aleyhine almış olduğu bu karar komiktir.

    ABD'nin bu haksız ve yanlış kararından bir an önce vazgeçmesi gerek. Biz devletimiz ve iki bakanımızın arkasındayız. ABD bir an önce bu tutumundan vazgeçmeli ve sağduyu içinde iki ülke ilişkilerinin tekrar normale dönmesi için adım atmalıdır. İki ülke arasındaki ilişkilerin ancak diyalogla çözüleceğini görmelidir. ABD bu tehditlerin bir işe yaramayacağını görmelidir. Bu yaptırımda ısrar ederlerse karşılarında ABD'den daha bağımsız ve daha güçlü bir Türkiye bulacaklarını bilmelidir. ABD bu kararından vazgeçmezse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye o dünyada yerini alır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow