hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin altın ithalatı son 56 ayın zirvesinde! İşte nedeni...

    Türkiyenin altın ithalatı son 56 ayın zirvesinde İşte nedeni...
    expand

    Türkiye'nin altın ithalatı 2022 yılı Eylül ayında 39 bin 32 kg'a ulaşarak son 56 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Piyasa Uzmanı, Tuna Çetinkaya, altın ithalatını yükselten nedeni açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın ithalatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1627,8 artışla 39 bin 32 kg oldu. 2021 yılının aynı ayında ithalat 2 bin 155 kg seviyesinde bulunuyordu. Böylece 2018 yılı Ocak ayında gerçekleşen 44 bin 210 kg ithalatın ardından en yüksek rakama ulaşıldı.

    Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre aynı ayda gümüş ithalatı 68 bin 70 kg oldu. Geçen yılın aynı ayında gümüş ithalatı 36 bin 417 kg seviyesindeydi.

    Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya şu ifadeleri kullandı: "Döviz alim satımında 1000 dolar üzerinde kimlik tespiti uygulaması yüksek döviz talebi olan kişi ya da kurumları, TL verip döviz almaktan ziyade, altın verip döviz karşılığı almaya yöneltti. Bu da altın ithalat rakamlarını yükseltiyor.

    ALTIN İTHALATININ ARTMASI YURT İÇİNDE FİYATLAMALARI ETKİLİYOR MU?
    Altındaki fiyatlamalar şu an tam olarak global gelişmelere göre şekilleniyor. İthalat rakamlarının yükselmesinin bu dönem için etkisi nötr olur çünkü baskın etki doların ne derece güçlü olduğudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    VATANDAŞLARIN ALTIN ALIMINA YÖNELMESİ DE İTHALATI ARTIRIYOR MU?
    Evet talep arttıkça ithalat yükselecektir. Özellikle yükseliş dönemlerinde talebin arttığını ve bu talebin karşılanması için ithalatın hızlandığını görürüz."

    ONS ALTINDA SON DURUM
    Dinamik Yatırım tarafından yapılan altın analizinde şu ifadeler kullanıldı: "Altın, 1722 destek seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarına devam etmesi halinde pozitif algı boyut kazanabilir. Bu durumda ilk direnç seviyemiz 1736 olacaktır. Olası, 1722 seviyesi altındaki fiyat oluşumlarında ise 1711 destek seviyesini izliyor olacağız. Destek: 1722 — 1711 — 1698/ Direnç: 1736 — 1745 — 1763"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow