hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wall Street'in efsane ismi konuştu: ABD bankalarındaki gizli tehlike

    Wall Streetin efsane ismi konuştu: ABD bankalarındaki gizli tehlike
    expand

    Berkshire Hathaway başkan yardımcısı Charlie Munger, ABD'de yaşanan bankacılık kriziyle ilgili konuştu. Munger, yaşanan sıkıntının henüz sona ermediğini, 2008 krizi kadar da zorlu olmayacağını belirtirken ''ABD bankaları kötü ticari emlak kredileriyle dolu'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Charlie Munger, ABD ticari emlak piyasasında yaklaşan bir fırtına konusunda uyarıda bulunarak Amerikan emlak fiyatları düşerken bankaların "kötü kredilerle" dolu olduğuna dikkat çekti.

    99 yaşındaki yatırımcı ve milyarder Warren Buffett'ın yardımcısının yorumları, bir dizi banka iflası, ardından olası bir ticari mülk çöküşü ve ülkenin finansal sistemindeki çalkantı dalgaları oluşurken geldi.

    Berkshire Hathaway başkan yardımcısı Financial Times'a verdiği bir röportajda "2008'deki kadar kötü değil. Fakat her yerde sorun olduğu gibi bankacılıkta da sorun oluyor. İyi zamanlarda kötü alışkanlıklar edinirsin. Kötü zamanlar geldiğinde çok fazla kaybederler.” dedi.

    Berkshire, finansal istikrarsızlık dönemlerinde ABD bankalarını destekleme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Sanayiden sigortaya genişleyen dev, 2007-08 mali krizi sırasında Goldman Sachs'a 5 milyar dolar ve 2011'de Bank of America'ya benzer bir meblağ yatırım yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak şirket, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın çöktüğü mevcut kargaşanın şu ana kadar dışında kaldı. Munger, "Berkshire, bizim için çok iyi sonuç veren bazı banka yatırımları yaptı. Bankalarda da biraz hayal kırıklığı yaşadık. Bir bankayı zekice yönetmek o kadar kolay değil, yanlış şeyi yapmak için pek çok ayartma var.” dedi.

    GAYRİMENKUL YATIRIMLARI ESKİSİ GİBİ DEĞİL

    Munger, "Artık pek çok gayrimenkul o kadar iyi değil. Bir sürü sorunlu ofis binamız, bir sürü sorunlu alışveriş merkezimiz, bir sürü sorunlu başka mülkümüz var. Orada çok fazla sıkıntı var.” değerlendirmesini yaptı.

    Bankaların zaten ticari geliştiricilere borç vermekten geri çekildiğini kaydeden Munger, "Ülkedeki her banka bugün emlak kredileri konusunda altı ay öncesine göre çok daha sıkı. Hepsi çok fazla sorun oluyor gibi görünüyor." dedi.

     ALTIN ÇAĞ SONA ERDİ

    Şirketin Cumartesi günkü yıllık toplantısı öncesinde, on binlerce Berkshire hissedarı, bir kapitalizm festivaline benzer bir şeye katılırken, iki yabancı yatırımcıdan haber almak için Omaha'ya akın edecek.

    Ancak Munger, yatırım için altın çağın sona erdiği ve yatırımcıların daha düşük getiri dönemiyle mücadele etmesi gerektiği konusunda uyardı.

    Daha yüksek faiz oranlarına ve pazarlık peşinde koşan ve verimsiz şirketler arayan kalabalık bir yatırımcı alanına işaret ederek, "Geçmişte elde edilen getirilere benzer bir şeye sahip olmak çok zorlaştı" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow