hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    www’nin mucidinden veri uyarısı

    www’nin mucidinden veri uyarısı
    expand

    World Wide Web'in mucidi Tim Berners-Lee, verilerimizi teknoloji devlerinden geri almamızı istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnternet dünyamızda adreslerin başında yer alan www kısaltmasının simgelediği World Wide Web’i bulan isim Tim Berners-Lee mahremiyet konusunda artan endişelerin olduğu bir çağda, kişisel verilerimizi geri almamızın zamanının geldiğine inanıyor.

    Berners-Lee ve CEO John Bruce, Kişisel Çevrimiçi Veri Deposunu yarattı. İnsanların verilerini tek bir merkezi yerde tutmasına ve tüm web'deki uygulamalar veya siteler tarafından saklanması yerine hangi kişilerin ve uygulamaların bunlara erişebileceğini kontrol etmesine olanak tanıyor.

    Bruce, kullanıcı verilerinin şirketlerden ve hükümetlerden güvende olmasının yanı sıra bilgisayar korsanları tarafından çalınma olasılığının da daha düşük olduğunu söylüyor.

    Berners-Lee bunun web'in bir sonraki yinelemesini "Web 3" sunmaya yardımcı olacağını söyledi.

    Danışmanlık firması Ernst and Young'da Küresel Blokzincir Lideri Paul Brody, Web 3'ün interneti kullanma şeklimizi değiştirebileceğine inanıyor ve "İnsanların Web 3 ve ademi merkeziyetçilik hakkında fikir ve hedef açısından çok benzer olduğunu söylediklerini duyacaksınız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berners-Lee, 2017'de başlatılan Inrupt platformunun kontrolü internet kullanıcılarına geri vereceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

    "Kendi verilerinize sahip olmak ve kendi ticaret altyapınızı gerçekten kontrol etmek, Web 3'ün sağlayacağı bir şeydir. Nihayetinde kullanıcılar için gerçekten dönüştürücü olacak. Bence halk mahremiyet konusunda endişeli - bu platformların çok büyük miktarda veriye sahip olması ve bunu kötüye kullanmaları" diyor. "Ama bence bazen eksik olan şey, yetki eksikliği. Özerkliğe sahip olduğunuz, tüm verilerinizin kontrolünün sizde olduğu bir duruma geri dönmeniz gerekiyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow