hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaptırımlara rağmen Rusya'da Batılı şirketler hâlâ çok kazanıyor

    Yaptırımlara rağmen Rusyada Batılı şirketler hâlâ çok kazanıyor
    expand

    Batılı ülkelerden gelen çokuluslu şirketler, kendi ülkelerinin Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara rağmen geçen yıl Rusya'da büyük kar elde etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'da faaliyet göstermeye devam etme kararı veren büyük Batılı markalar, 2022'de ülkede 18 milyar dolardan fazla kâr elde etti. Bu rakam, ülkede çalışan tüm yabancı işletmelerin bildirdiğinden fazla.

    Financial Times'ın Pazartesi günü Kiev Ekonomi Okulu'nun (KSE) hesaplamalarına dayandırdığı haberine göre, verileri derleyen KSE geliştirme direktör yardımcısı Andrey Onopriyenko, "Rakamlar o zamandan bu yana önemli ölçüde artmış olabilir, ancak Rusya'da faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin çoğu yerel sonuçlarını yalnızca yıllık olarak açıkladığı için tam olarak ne kadar olduğunu değerlendirmek mümkün değil." diyor.

    Haberde ABD merkezli şirketlerin 4,9 milyar dolarla en büyük toplam kârı elde ettiği, onu 2,4 milyar dolarla Alman firmalarının, yaklaşık 2 milyar dolarla Avusturyalı işletmelerin ve yaklaşık 1 milyar dolarla İsviçre şirketlerinin takip ettiği bildirildi.

    Veriler, Avusturya merkezli Raiffeisen Bank'ın 2022'de yaklaşık 2 milyar dolar ile Batılı firmalar arasında en büyük Rusya kazancını sağladığını gösterdi. Fakat Raiffeisen, haber kaynağına ülkedeki kârlarına "erişiminin olmadığını" söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunu 775 milyon dolarla ABD'li tütün devi Philip Morris ve 718 milyon dolarla içecek devi PepsiCo takip etti. İsveçli kamyon üreticisi Scania, 2022'de Rusya'da 621 milyon dolar kazanarak, o zamandan beri Rusya pazarını terk eden işletmeler arasında en çok kazanan şirket oldu.

    Yüksek karlar nedeniyle 'dost olmayan' ülkelerdeki firmaların karlarını çekemeyecekleri bildiriliyor.

    YAPTIRIMA YAPTIRIMLA CEVAP VERİLDİ

    Moskova, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerin bir listesini hazırladı ve bu ülkeleri 'düşmanca' olarak nitelendirdi. Bunlar arasında ABD, İngiltere, AB ülkeleri, Kanada, Japonya ve diğerleri yer alıyor. Bu ülkelerdeki şirketlerle yapılan tüm işlemlerin Rus hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor ve bu şirketlerin yerel kazançları temettü ödeme yasağına tabi. Rus yetkililer tarafından özel bir izin verilmesi durumunda temettü ödemeleri yine de onaylanabilir, ancak rapora göre şu ana kadar bu türden çok az izin verildi.

    Batılı firmalar, işlerini Rusya'da satmak için bir hükümet komisyonundan da izin alabiliyor. Ancak bu tür satışlar genellikle önemli bir indirimle yapılıyor ve Batılı varlıkların alıcılarının Rusya bütçesine zorunlu katkı ödemesi gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow