hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksek faiz döneminde ABD ekonomisinin karnesi nasıl oldu?

    Yüksek faiz döneminde ABD ekonomisinin karnesi nasıl oldu
    expand

    Fed'in, yüksek faiz oranlarına rağmen Amerikan ekonomisinde resesyon belirtisi olmadı. Düşük mortgage oranları, ekonomik toparlanmayı desteklerken ev sahiplerini evlerini satmaktan alıkoydu ve işsizlik düşük, tüketim de istenen düzeyde kaldı. Peki ABD'nin sırrı neydi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed bugün faiz kararını açıklayacak. Banka, faiz oranları 23 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor. Banka, faiz oranlarını indirmezken işsizliği düşük tutarken, hisse senetleri rekor seviyelere ulaştı ve ekonomide de bir resesyon görünmüyor.

    CNN International, ekonomistleri şaşırtan bu durumu inceledi. ABD'de tüketici finansmanı da sağlam bir durumda ve Amerikalıların net serveti tarihi bir hızla artıyor. Fed'in bugün de faiz oranlarını sabit tutacağı öngörülüyor.

    CNN'e göre, Amerikan ekonomisinin, yüksek faiz oranlarına rağmen sağlam bir durumda kalmasının nedeni, pandemi sırasında Fed'in faizleri sıfıra indirmesiyle ev sahiplerinin ultra düşük mortgage oranlarından ve genel olarak sağlıklı hane halkı mali durumundan kaynaklanıyor.

    Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını artırmanın önemli olduğunu belirtirken, Amerikalıların bir miktar acı hissedebileceğini söyledi.

    Düşük mortgage oranları, Amerikalıları şimdiye kadar bir resesyonun affedilmez ekonomik acısından korumuş durumda. Ancak mortgage oranları hala düşük seviyelerde olmasına rağmen ev sahiplerini satış yapmaktan alıkoyuyor. Fed yetkilileri, faiz oranlarını düşürerek mortgage oranlarını da düşürmeyi planlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de sağlam bir hane halkı bilançosu, düşük borç oranları ve artan varlık değerleri ile birlikte yüksek faiz oranlarına karşı koruma sağlıyor.

    Pandemi sürecinde Amerikalılar, teşvik ödemeleri sayesinde tasarruf hesaplarını şişirdi ve hizmetlere harcama yapmadı.

    İş piyasası da toparlanmaya başlamış ve işverenler, çalışanları çekmek için ücretleri artırarak ve sosyal hakları güçlendirerek rekabet etti. İşsizlik oranı yüzde 4'ün altında seyrediyor ve işçiler pandemiden önceki dönemlere göre daha güçlü ücret artışları elde ediyor.

    Tüketici bilançoları düşük borç oranlarıyla sağlıklı durumdayken, mevcut piyasa koşullarında faiz artışlarıyla dert etmeye gerek yok. Merkez Bankası'nın yapacağı toplantıda faiz oranlarının sabit tutulması bekleniyor

    Tüm bu faktörler, Amerikalıların yüksek faiz oranlarının etkileriyle başa çıkmak için iyi bir konumda olduklarını gösteriyor.

    Kaynak: CNN International

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow