hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darülkurra Nedir? Osmanlı'da Darülkurra Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?

    Darülkurra Nedir Osmanlıda Darülkurra Ne Zaman ve Nerede Kuruldu
    expand

    Kısaca Kur'an okuma yeri Darülkurra olarak ifade edilir. Özellikle İslam ülkeleri açısından kurulan okuma yöntemlerini öğretmek için öne çıkan medrese bölümleri şeklinde ifade edilebilir. Aynı zamanda mescit ya da cami gibi alanların da yine hemen yan tarafına hazırlanmış bir bölüm şeklinde anlatmak mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel olarak tek kubbesi olan ve aynı zamanda medrese kubbeleri ile aynı yapıya sahip bir tasarım şeklinde ön plana çıkar. Özellikle Osmanlı döneminde ortaya çıkmış ve Kur'an okuma yerleri olarak ülkenin dört bir tarafına yayılmış yapılar şeklinde ifade edilebilir.

    Darülkurra Nedir?

    İslam ülkeleri içerisinde Kur'an okuma yöntemlerini ele alan ve bunları öğretmek amaçlı hazırlanmış yapılar darülkurra olarak bilinmektedir. Aynı zamanda medresenin farklı bölümleri şeklinde ifade edilebilir. Bedir senin iç ve dış kısımları ile birlikte, aynı zamanda cami ve Mescit gibi alanların yanına yapılmış yapılar olarak ön plana çıkar.

    Burada birçok farklı kurulan okuma yöntemleri ele alınmak suretiyle, İslamiyet ve Kur'an-ı Kerim açısından uzmanlar eğitim vermekteydi. Özellikle de Osmanlı döneminde çok yaygın olan bir yapı olduğunu söylemek mümkün. Günümüzde ise bunun yerine camilerde Kur'an okuma kursları yer almaktadır.

    Osmanlı'da Darülkurra Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk defa Osmanlı döneminde ortaya çıkan ve kurulan Darül Kurra, padişah olarak ise Yıldırım Bayezid dönemine denk gelmektedir. Özellikle bu ilk defa öne çıkan söz konusu kurumlar 1389 ile 1402 yılları arasında ele alınmak suretiyle kurulmuştur. Aynı zamanda Türkiye'de, yani Anadolu topraklarında kurulan darülkurra ise Kütahya şehir sınırları içerisinde bulunur.

    Günümüzde hala hem turistik açıdan hem de işlevsel kapsamında önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün. Yani ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıkmış olan darülkurra, 14. ve 15. yüzyıllar arasında ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde ise Anadolu ile beraber Arap ülkeleri ve pek çok Müslüman ülkede kullanılmış bir yapı olarak değerlendirilir.

    Darülkurra Nedir Osmanlıda Darülkurra Ne Zaman ve Nerede KurulduDarülkurrada Ne Öğretilir?

    Özellikle Orta Çağ İslam ülkelerinde Kur'an-ı Kerim'i okuma yöntemlerini ele alan medrese bölümleri şeklinde değerlendirilmektedir. Burada Kur’an-ı Kerim'in okunması noktasında uzmanlar öğrencilere eğitim verirdi. Bu eğitim aynı zamanda mescit ve cami gibi ibadet yerlerinin yanında da yer alırdı. Tek bir kubbeden oluşması ile beraber Osmanlı İmparatorluğu döneminde özellikle yaygın şekilde ele alınırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Darülkurra Hangi Dönemde Kullanıldı?

    Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıkan darülkurra, Anadolu ile birlikte pek çok bölgede kullanıldı. Kur'an okuma yeri olarak ele alınır ve medreselerin bölümleri şeklinde değerlendirilir. Kur'an-ı Kerim öğretisi ile beraber aynı zamanda tecvit ve kıraat gibi derslerinde yine burada öğretildiğini söylemek mümkün. Yıldırım Bayezid döneminde ele alınmış olan bu yapılar, bu dönemde özellikle çok fazla kullanılmıştır. Günümüzde ise artık tarihi açıdan ele alınan ve kültürel bir yapı şeklinde ön plana çıkar.

    Kaynak: Makalenet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow