Osmanlılar ve Afrika Talanı: Sahra'dan Hicaz'a İmparatorluk ve Diplomasi

Osmanlılar ve Afrika Talanı: Sahradan Hicaza İmparatorluk ve Diplomasi
expand
KAYNAKCnnturk.com

ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden tarihçi Mostafa Minawi, "Osmanlılar ve Afrika Talanı: Sahra'dan Hicaz'a İmparatorluk ve Diplomasi" adlı kitabında, Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyalizm çağındaki yayılmacılık gayretlerini ele alıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Tarih kategorisinde yayımlanan Osmanlılar ve Afrika Talanı: Sahra'dan Hicaz'a İmparatorluk ve Diplomasi kitapseverlerle buluştu.

Cornell Üniversitesi Tarih profesörü ve Osmanlı ve Türk Araştırmaları Girişimi direktörü Mostafa Minawi tarafından kaleme alınan kitap, Ayşen Gür tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Zaman Yolculuğu: Geçmiş, Şimdi ve Geleceğin Kısa Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyalizm çağındaki yayılmacılık gayretlerini ele alan ilk çalışma olma özelliğine sahip olan kitap, Osmanlıların giriştiği "yeni" türden bir rekabetçi emperyalizm denemesini ve bu stratejinin kıtalar arası sonuçlarını inceliyor.

Kitap, Osmanlı İmparatorluğu'nun Berlin Konferansı'na (1884-85) ve Afrika'da cereyan eden şiddetli sömürge kapma yarışına katılımını işlerken, 19. yüzyıl sömürgeciliğinin parametrelerini de Osmanlı İmparatorluğu'nu da içerecek şekilde yeniden tanımlıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ortaçağ Anadolusu'nun İslam mimarisini yazdı

Mostafa Minawi, Avrupalı devletlerin değişimin küresel sahnedeki tek faili olduğu ve Şark Meselesi'ne çözüm aramakla sadece onların ilgilendiği algısına da karşı çıkıyor.

Padişahın emriyle çeşitli defalar Libya'ya ve Hicaz'a görev yolculukları yapmış bir Osmanlı paşası olan Sadik al-Mouayad Azmzade'nin seyahat günlüklerinin yol gösterdiği kitapta, bugüne kadar üzerine çok az şey yazılmış bir Osmanlı projesi, Hicaz Telgraf Hattı'nın hikâyesine de ışık tutuluyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow