hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplumsal Tarih, 2018'e İstanbul'un sokak satıcılarının nidalarıyla giriyor

    Toplumsal Tarih, 2018e İstanbulun sokak satıcılarının nidalarıyla giriyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Toplumsal Tarih dergisinin Ocak 2018 sayısı; Ekim Devrimi'ndeki Marksist kadınlardan, Karagöz'ün doğuş hikayesine, Binbir Gece Masalları'ndan Avrupa resminde kılık kıyafet konusuna kadar yine çok zengin bir içeriğe yer veriyor. Üstelik bu sayıda Toplumsal Tarih'in okurlarına bir yeni yıl armağanı da var: "İstanbul Sokak Satıcılarının Nidaları: 1900'lerin başından Bir Fotoğraf Albümü". Albümde İstanbul sokaklarından çeşitli seyyar satıcıların fotoğrafları ve mallarını satmak için çıkardıkları seslerin notaları bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ocak 2018 sayısı, Ahmet Akşit'in "Teodor Kasap, Kâtip Salih ve Ahmed Midhat: Nev-Îcâd Karagöz'ün Doğuşu" başlıklı makalesini kapağa taşıyor. Ahmet Akşit, 19. yüzyılın sonunda Karagöz'den ayrılarak ortaya çıkan yeni oyunlar ile bu oyunların baş temsilcisi Kâtip Salih'i ve yeniliklerini anlatıyor.

    Toplumsal Tarih'te konu Osmanlı'dan bugüne adalet ve hukuk

    Zafer Toprak, Ekim Devrimi özel sayısında başlamış olduğu yazı dizisine "Ekim Devrimi, Lenin ve Aydınlık'ta (1921-1925) Marksist Kadınlar" ile devam ederek, Aydınlık'ta kadın Marksistlerin kadın sorunu ve Lenin üzerine yazılarına yer veriyor.

    Toplumsal Tarih Ekim sayısında Fatma Aliye'yi kapağa taşıdı

    Cengiz Yolcu, "Sofya'da Medfun Bir Osmanlı Sultanı: V. Murad'ın Kızı Fatma Sultan" başlıklı yazısında V. Murad'ın kızı Fatma Sultan'ın ölüm tarihinin bilinenden aslında iki yıl öncesine çekilebileceğini görsel ve basılı malzemeyle kanıtlıyor.

    Murat R. Şiviloğlu, "Muhafazakârlar İçin Masallar: Binbir Gece Masalları Nasıl Çevrilme(me)li?" başlıklı yazısında Ekrem Demirli başkanlığında bir ekip tarafından hazırlanan Binbir Gece Masalları edisyonuna eleştirel bir gözle bakıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih, Ermenilerin kaderini kapağa taşıdı

    Emre Can Dağlıoğlu, "Yön Dergisi 1964 Rum Tehcirini Nasıl Gördü?" başlıklı yazısında Yön dergisi çevresinin ve sol siyasetin bu konudaki çizgisini aktarıyor.

    Sinan Yıldırmaz, "93'ler Manifestosu ve Entelektüellerin Savaşı: 'Savaş İçin Akademisyenler'" başlıklı yazısında 1. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın "haklı savaşı"nı savunan manifestoyu ve imzacılarını anlatıyor.

    Robert Schild, Kitabiyat yazısında Siren Bora'nın Gözlem Yayınevi'nden çıkan Anadolu Yahudileri-Ege'de Yahudi İzleri kitabını inceliyor.

    Toplumsal Tarih'in temmuz sayısında 'Rakstan Dansa' var

    Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt, Çağla Ormanlar Ok, "Erkek Bacağını Giydirmek: Çorap" başlıklı yazılarında Avrupa Resminde Kılık Kıyafet konusunda bu kez erkek bacak giysisinin hangi aşamalardan geçtiğine yer veriyor.

    Emine Şahin, dergide bu sayıdan itibaren yer almaya başlayan dünyadaki ve Türkiye'deki dijital arşivlerin tanıtımına "Katar Dijital Kütüphanesi" ile ilk katkıyı sağlıyor.

    Edhem Eldem, L'Illustration'un 24 Şubat 1912 tarihli nüshasından "Kızıldeniz'de İtalyan Harekâtı" başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan "Gözden Kaçanlar" dizisinde bu ay Hakan Taştan "Arkadius Sütunu'nun Ardından" başlıklı yazısıyla yer alıyor. Güncel haberlerde Berat Seçkin Demirok, Boğaziçi Üniversitesi Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Anadolu'da Biz Bizans Kenti: Amorium" konferans ve sergisini anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih, 2018e İstanbulun sokak satıcılarının nidalarıyla giriyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow