Cimrilik ile İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Cimrilik ile İlgili Sözleri...

Cimrilik dinimizce yasaklanmış huylardan biridir. Cimrilik ile ilgili birçok ayet ve hadis de bulunmaktadır.
Cimrilik İle İlgili Hadisler
'Zulüm yapmaktan sakınınız. Çünkü zulüm kıyamet günü geldiği zaman zalimlere zifiri karanlık olur. Cimrilikten de sakınınız. Çünkü cimrilik sizden önce yaşamış insanları, birbirlerini boğazlamaya ve dokunulmaz olan haklarını çiğnemeye götürmüş ve sonra da perişan etmiştir.' (Müslim, Birr 56)
'Onlar ki: cimrilik ederler ve insanlara da cimrilik etmelerini emrederler. Allah'ın (cc) ihsanı ve lütfundan verdiği nimetleri gizlerler. Biz, kafir olanlar için alçaltıcı olan azaplar hazırladık.
Peygamber Efendimizin Cimrilik İle İlgili Sözleri...
Peygamber efendimiz (SAV) 'cimrilikten sakının çünkü cimrilik sizden önceki tüm milletleri helak etmiştir' demiştir. Dinimizce kötü huylardan biri olan cimrilik ile ilgili hem hadisler, hem ayetler hem de peygamber efendimizin (SAV) sözleri vardır. 'Cimri kişi Allah'a (cc) uzak, cennete ve insanlara uzak, cehennem ateşine yakındır' sözü de tirmizi bir 40'da yazar.
Cimrilik hakkında söylenen birçok söz vardır ve dinimizin cimrilik kavramına karşı durumu da açıkça belirtilir. Dinimiz, başta zekat olmak üzere mali harcamalarda bulunulmasını emretmiştir. Cimriliğin ilk sebebi olarak mal hırsı ve gelecekte fakir kalma korkusu görülür.
Peygamber efendimiz (SAV) çocuk, cimriliğin ve korkaklığın sebebidir demiştir. Cimriliği ve aşırı mal hırsı nedeni ile sürekli mal biriktiren kişiler dünyayı kendilerine zindan ederler ve cimrilerdir. Halbuki tüm mallar Allah'ındır (cc) ve nimet yerli yerinde harcanırsa Allah (cc) o nimeti artırır.
Cimrilik Nedir?
Cimrilik, servet edinme tutkusu ile karşılıksız bir şekilde harcama ve hayır yapmaktan çekinme, kaçınma anlamlarına gelen bir kelimedir. Farsça cimri kelimesinden Türkçeleştirilmiş olan kelime alçak, adi ve soysuz anlamlarına da gelir. Genellikle hasislik ve pintilik anlamına gelen cimri sözcüğü insanlarda olmaması gereken bir davranış olarak görülür.
Allah (cc) insanlara nimetleri ve malları verir fakat bunu ihtiyacı olanlara vermesini de emreder. Farsça kökenli bir kelime olan cimrilik kelimesi hayır yapmaktan kaçınmak, zengin olmak için kazancını harcamayan anlamlarına gelir. Tutumlu olmak ile karıştırılsa da cimrilik farklı, düşünerek harcama yapmak farklıdır.
Cimri İnsanlar Nasıl Olur?
Cimri insanlar genellikle kendi ihtiyaçlarını, çocuklarının ve eşlerinin gereksinimlerini karşılamazlar ve ihtiyaçları yerine getirmezler. Bu kişiler maddi olarak güçleri olmasına rağmen kendilerini güvensiz hissederler ve paralarının bitmesinden korkarlar. Paralarını harcamadan kendilerini güvende hissettikleri için harcamalardan kaçınırlar ve cimrilik yaparlar. Mallarını ve parasını paylaşmaktan korkmak cimriliktir.
Kaynak: Makalenet