hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otizm İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-ı Kerim'de Otizm Hakkındaki Tüm Ayetler...

    Otizm İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-ı Kerimde Otizm Hakkındaki Tüm Ayetler...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kuran-ı Kerim'de otizm gibi bir rahatsızlık konusunda doğrudan ifadelere rastlanmamıştır. Bununla birlikte çeşitli fiziksel ve psikolojik farklılıklara sahip bireyler olabileceğine değinilmiştir. Yaratılış sürecinde özel durumlar olabileceğini dile getiren bu ifadelerin her biri Allah’ın yaratma noktasındaki hikmetlerini göstermektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Söz konusu hususların yanında insani sorumluluklar arasında sabır, anlayış ve şefkat gibi kavramlara da değinilmiştir. Bu şekilde insanlar arasında bir birliktelik ya da toplumsal alanda bir şükür ve bilinç anlayışı yaratılmaya çalışıldığı da düşünülmüştür. Bir diğer ifadeyle gerek otizm gerek daha farklı problemleri olan bireylere insani sorumluluk çerçevesinde sevgi, saygı ve anlayış göstermek gerekir.

     Otizm İle İlgili Ayetler ve Mealleri

     Kuran'da doğrudan otizm konusunun geçmemesi yanında yaratılışla ilgili Bakara, Enbiya, Hucurat gibi surelerde bazı özel ifadeler bulunmaktadır. Bu noktada Bakara suresi 2. ve 22 ayetlerinde yeri ve gökyüzünü imar eden Allah’ın insanı da en özel şekil de yarattığı vurgulanmıştır.

     Ayrıca Enbiya Suresi 21 ve 27. ayetlerde insanın çamur ve sonrasında spermden yaratıldığı hususuna değinilmiştir. Diğer taraftan Hucurat Suresinin 13. ayetinde insanların erkek ve kadın olarak yaratılıp farklı ırk ve milletlere ayrıldığı dile getirilmiştir. Bu ayetlerde insanların Allah tarafından bir hikmet üzere yaratıldığı ve cinsi, fiziki ya da etnik farklılıklar görülebileceği anlatılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kuran-I Kerim'de Otizm Hakkındaki Tüm Ayetler

     İlgili ayetlerde insanın yaratılışının oldukça özel bir durum olduğu ve farklılıklar görülmesinin mümkün olduğu aktarılmıştır. Bunun yanında her insanın yapısındaki fiziksel ya da hormonal değişiklikler görünmesi Allah'ın yaratma kudretinin hikmeti olarak düşünülebilir.

     Bu farklılıklardan kaynaklı bazı eksiklik ya da engeller doğması halinde insanların birbirini gözetip yardımcı olmalarında onlar adına iyilik bulunduğu vurgulanmıştır. Bu sebeple sevgi, saygı, şefkat ve anlayışlı olma konularına Kuran'ın birçok yerinde değinildiği görülmektedir.

     Otizmli Çocuklar İçin Okunacak Dua

     Otizm durumu, gerek bu durumdan mustarip kişiler gerekse bu kişilerin aileleri için çeşitli zorluklar doğurmaktadır. Söz konusu zorluklar arasında otizmli bireylerin hem fizyolojik hem de toplumsal uyum problemlerinin ortaya çıkabildiği görülmektedir. Bu sebeple belli bir dua olmaması yanında otizmli bireyler ve aileleri için güç, kuvvet, sabır ve şefkat temennisinde bulunulan duaların önemi büyüktür. 

     Ayrıca otizmli çocuklar için dua adına şu tarz ifadeler kullanılabilir: "Ya Rabbi, otizmli çocuklarımızın kendilerine ve ailelerine güç, kuvvet ihsan eyle. Onları kendi yollarında ilerlemeleri için sabit istikamette kıl, iyileşmelerine yardım et ve ailelerine sabır ver. Amin."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow