hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Risalet Nedir? Risalet TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

    Risalet Nedir Risalet TDK Sözlük Anlamı Ne Demek
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Hem sözlük anlamı hem de İslami açıdan taşımış olduğu anlamın doğrultusunda Risalet kelimesi yaygın kullanılır. Bu bağlamda mesaj veya sözü taşıyan, sefaret ile elçilik şeklinde değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda İslami açıdan Allah'ın vahiy yoluyla öğrettiği bilgilerin, Onun emir ve bilgilerini insanlara ulaştırıp ilahi elçilik görevi şeklinde değerlendirilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yani bu kapsamda örneğin Peygamber Efendimiz Allah'ın kulu ve elçisi olarak ön plana çıkar. Diğer yandan yaratıcı ile insanlık arasında bir Elçi şeklinde ifade edilmektedir. Bu durumda hem Müslümanlık açısından önemlidir hem de günlük yaşamda kelime bazında kullanılır.

     Risalet Nedir?

     Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş bir kelime olarak öne çıkan Risalet sözcüğü, pek çok açıdan ele alınır ve değerlendirilir. Bu bağlamda Türkçedeki sözlük anlamı sözü veya mesajı taşıyan kişi ya da kişiler şeklinde anlatılır. Aynı zamanda elçilik veya elçi şeklinde ifade edildiğini söylemek gerekir.

     Bu taşıdığı kelime anlamı üzerinden bakıldığı vakit İslamiyet’te Allah'ın vahiy yoluyla öğretilerini ve bilgilerini, onun emirlerini insanlara ulaştırmak amaçlı ilahi bir elçilik görevi üstlenmek şeklinde öne çıkar. Bu sebepten dolayı Risalet kelimesinin Müslümanlık ve İslami açıdan önemli bir yer taşıdığını söylemek gerekir. Kur'an-ı Kerim ve İslamiyet kapsamında ise Hz. Muhammed bu durum içerisinde yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Risalet TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

     Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit farklı kelimeler üzerinden Risalet kelimesi Türkçede yer almaktadır. Bu kapsamda günlük yaşamda yine halk arasında kullanılan bir kelimedir. Her ne kadar nadir olsa da değerlendirilmektedir.

     - Mesaj ya da sözü taşımak

     - Elçi

     - Elçilik yapmak

     - Sefaret

     Bu gibi yukarıda verilen anlamları ile beraber farklı kelimeler üzerinden ortak bir yapıyı oluşturur. Özellikle de İslamiyet ya da dinler bakımından, yaratıcının öğretilerini ve bilgilerini insanlara aktarmak amacıyla ilahi elçilik görevini üstlenmiş kişiler şeklinde anlatılabilir. Bu yönüyle her açıdan önemli bir kelime olarak ön plana çıkar.

     Risalet Kelimesinin Dini Kavramdaki Anlamı Nedir?

     Özellikle Risalet kelimesi taşıdığı sözlük anlamı üzerinden dini kavram olarak çok fazla kullanılır. Genel çerçevede ise elçilik anlamıyla birlikte değerlendirildiğini söylemek mümkün. Bu bağlamda dini kavram üzerinden bakıldığında Risalet kelimesi aynı zamanda peygamber olarak da ifade edilir.

     Çünkü Allah'ın vahiy yoluyla insanlara öğrettiği bilgiler, emirlerin, ilahi bir elçi tarafından aktarılması biçiminde öne çıkar. Aynı zamanda peygamber olarak gönderilme ya da peygamberlik anlamları üzerinden değerlendirildiğini söylemek gerekir.

     Risalet Kelimesi Neyi Anlatır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Genel çerçevede Risalet kelimesi bir mesajı veya bir sözü başka bir yere taşıyarak aktarmak biçiminde kullanılır. Arapça kökenli olması ile beraber Türkçede yerleşik olarak bulunan bir kelimedir. Ancak günlük yaşamda çok fazla kullanılmaması ile beraber, İslami açıdan yaygın şekilde değerlendirilir. Zira elçilik anlamıyla beraber peygamber ve elçi biçiminde öne çıkmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow