hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teravih namazından sonra okunan dualar neler? Teravih namazından önce ve sonra okunan dualar!

    Teravih namazından sonra okunan dualar neler Teravih namazından önce ve sonra okunan dualar
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç ibadetini yerine getirecek olmanın huzurunu yaşayan vatandaşlar Ramazan ayında kılınan teravih namazı hakkında da pek çok bilgiyi araştırıyor. Özellikle teravih namazında sonra okunan dua nedir, teravih namazından sonra hangi dua okunur gibi sorulara yanıt arayanların sayısı giderek artıyor. Namazın kılınmasının sevabının büyük olduğu bilinirken yatsı namazı sonrasında kılınan sünnet namazı olarak bilinen teravih namazından sonra okunan dua nedir? İşte Teravih namazında ve sonrasında okunan dualar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte teravih namazıyla ilgili detaylar vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Resulullah (sav) Efendimiz'e Ramazan ayında kılınan Teravih Namazı'nın fazileti sorulduğu zaman şöyle buyurdu: "Teravih Namazı'nı kılan bir mü'min kimse her gece Teravih kıldığı zaman başka hal alır." Bu bakımdan; özellikle namaz sırasında ve sonrasında okunacak olan dualar da büyük önem taşımaktadır. Koronavirüs nedeniyle bu yıl teravih namazı camilerde cemaat ile kılınamayacak olup vatandaşlar evlerinde tek başına ya da ev halkı ile ibadetlerini yerine getirebilirler.

    Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Diyanet’e göre Teravih namazı kılınışı! 

    TERAVİH NAMAZINDAN SONRA HANGİ DUA OKUNUR?

    1-TERAVİHE BAŞLAMADAN ÖNCE OKUNAN DUA:

    Sübhâne zil-mülki vel-melekût.

    Sübhâne zi'l-ızzeti vel-azameti vel cemâli vel-celâli vel ceberût.

    Sübhân-el melikil mevcûd. Sübhânel melik-il ma'bûd.

    Sübhân-el melikil hayy-illezî lâ yenâmü ve lâ yemût.

    Sübbûhun, kuddûsün, Rabbünâ ve Rabb-ül melâiketi ver-rûh.

    Merhabâ, merhabâ, merhabâ ya şehr-i Ramazân.

    Merhabâ, merhabâ, merhabâ yâ şehr-el bereketi vel gufrân.

    Merhabâ, merhabâ, merhabâ yâ şehr-et tesbîhi vet-tehlîli vez-zikri ve tilâvet-il Kur'ân. Evvelühû, âhıruhû, zâhiruhû, bâtınühû yâ men lâ ilahe illâhû. (Allahümme salli alâ Muhammed.)

    Ramazan-ı şerif'in onbeşinden sonra, (merhabâ) yazılı olan yerler (Elvedâ) diye okunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci rekattan sonra selam verince (Allahümme salli alâ Muhammed)

    2-TERAVİH ARALARINDA, HER DÖRT REKATIN SONUNDA OKUNACAK DUA:

    Allahümme salli alâ, seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin biadedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesîrâ. (Allahümme salli alâ Muhammed) En son dördüncü rek'at bitince üç defa okunup üçüncüde (kesîrân ve kesîrâ) denir.

    3-TERAVİH NAMAZI TAMAMLANDIKTAN SONRA OKUNACAK DUA(ELLERİ AÇIP 3 DEFA):

    Yâ hannân, yâ mennân, yâ deyyân, yâ bürhân,

    Yâ zel-fadli vel-ihsân, nerc-ûl afve vel-gufrân,

    Vec'al-nâ min utekâi şehr-i ramazân bi-hürmet-il Kur'ân.

    4-VİTR NAMAZINA BAŞLAMADAN (ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED) DENİR

    Teravih namazından sonra okunan dualar neler Teravih namazından önce ve sonra okunan dualarTERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

    Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

    Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Salâtü't-Teravih, 1; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur...

    Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? Enderun usulüyle teravih namazı kılınışı!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow