Boşaltım Sistemi Nedir, Görevleri Nelerdir? Boşaltım Sistemi Organları Hangileridir?

Boşaltım sistemi vücudun en önemli sistemlerindendir ve birçok görevi vardır. Boşaltım sistemi vücudun yapım ile yıkım sırasında oluşturduğu atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya yarayan bir sistemdir.
Boşaltım Sistemi Nedir, Görevleri Nelerdir?
Boşaltım sistemi vücudun yakım ve yıkım sırasında meydana getirdiği atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran sisteme verilen isimdir. Boşaltım sistemi sayesinde vücuttan bütün zararları atıklar atılmaktadır. Bu zararlı atıklar arasında karbondioksit gazı, madensel tuzlar, ürik asit ve üre gibi maddeler vardır.
Boşaltım sistemi organlarından en önemlisi böbrektir. Böbrek kanı süzer ve kirli olan kanı vücuttan dışarı atar. Üreter boşaltım sisteminin elemanlarından biridir ve üreter idrar kesesiyle beraber böbrekleri birbirine bağlar.
Üretra, idrar kesesinde idrar biriktirir ve biriken idrarı vücuttan dışarı atar. İdrar kesesi ise idrarın depolandığı yerdir ve üreter ile idrarın atılmasına kadar idrarı burada depolar. Boşaltım sistemi için önemli olan deri ise teri vücuttan uzaklaştırır.
Boşaltım Sistemi Organları Hangileridir?
Böbrek: Böbrek, boşaltım sisteminin en önemli organlarındadır. Böbrek ile beraber kan süzülür ve kirli kan dışarı atılır. Ayrıca böbrek vücuttaki su dengesini de sağlar. Vücutta iki böbrek vardır ve her bir böbrek ortalama 150 gramdır. Böbrekler vücutta bel hizasında yer alır.
Üreter: Üreter idrar kesesi ile beraber böbrekleri birbirlerine bağlar bu nedenle üreter için idrar kesesini bağlayan kanal da denir. Böbreklerdeki idrarın idrar kesesine gitmesini sağlar. Boşaltım sisteminin en önemli organlarındandır ve boşaltım sisteminin sağlıklı işlemesini sağlar.
Üretra: İdrar kesesinde ve boşaltım sisteminde idrarı biriktirir ve sonra idrarın vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Üretra erkeklerde sperm hücrelerinin de dışarı atılmasında görevlidir.
İdrar kesesi: İdrarın depolandığı yerdir ve üreter ile idrar dışarı atılana kadar idrarı depolamakla görevlidir.
Deri: Deri de boşaltım sistemi için oldukça önemlidir çünkü deri terin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Deri ayrıca iyi bir tutucudur ve tuzlar da deri sayesinde ter ile vücuttan uzaklaştırılır.
Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nelerdir?
Boşaltım sisteminde ortaya çıkabilecek olan hastalıklar daha ciddi sorunlara da yol açabilen hastalıklardır. Boşaltım sistemi hastalıkları arasında nefrit, böbrek yetmezliği, albümin, mesane iltihabı, üremi ve böbrek yetmezliği vardır. Bu hastalıklar eğer erken dönemde teşhis edilmezse ciddi sorunlara ve daha farklı hastalıklara neden olabilen hastalıklardır.
Boşaltım Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Metabolizma olaylarından sonra hücrelerde atıklar ortaya çıkar ve bu atıkların vücuttan atılması için boşaltım sistemi devreye girer. Boşaltım olayı insanlarda boşaltım sistemi ile olur. Vücut dengesinin sağlanması boşaltım sistemi sayesindedir. Boşaltım sistemi pH ve kan basıncını düzenler, homeostaziyi sağlar ve vücut sıvılarındaki maddelerin konsantrasyonlarını da düzenler. Metabolik atıklar da boşaltım sistemi ile vücuttan uzaklaştırılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kadınları tehdit eden sessiz tehlike: Uzmanlar ağrı alarmı verdi!
Hiç alerjiniz yoktuysa bile artık olabilir! Uzmanlar sebebini açıkladı
İBN-İ SİNA'NIN ASIRLIK GÜZELLİK SIRRI! 'Cildi daha canlı ve parlak yapıyor, saç dökülmesini azaltıyor!'
MATCHA ÇAYI ÇILGINLIĞI! Doğal detoks etkisi: Enerji veriyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!
Diş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu