E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? E Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vücuttaki yağın doğru şekilde sindirilmediği durumlarda E vitamini eksikliği ortaya çıkar. Aynı zamanda Kistik fibroz, Crohn hastalığı ya da E vitamini ataksi problemleri bu sağlık sorununu meydana getirir. Sağlıklı insanlarda nadir görülen bir problem olduğunu ifade etmek mümkündür. Genelde bağışıklık sistemi düşük ve birtakım hastalıkları ile mücadele eden insanlarda yaşanan sorunlar içerisinde yer alır.
Bazı genetik hastalıklar üzerinden de meydana gelen bir sağlık sorunu olduğunu söylemek gerekir. Bu hastalık karşısında gerekli belirtileri takip ederek doktora başvurmak, erken evrede ilgili tedavi yöntemleri konusunda etkilidir.
E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
E vitamini eksikliği karşısında fiziksel olarak birtakım belirtiler ortaya çıkar. Özellikle E vitamini eksikliği ile meydana gelen belirtilerin, farklı hastalıklara işaret olduğunu da Unutmamak gerekir. O yüzden erken zamanda gerekli belirtiler üzerinden doktora başvurmak, ilgili hastalıklara karşı tedavi imkanı sağlar.
- Vücut ağrısı
- Yürüme güçlüğü
- Kansızlık
- Görme problemleri
- Halsizlik
- Kemik ağrısı
- Kaslarda güçsüzlük
- Baş ağrısı
- Saç dökülmesi
- Değişken ruh hali ve depresyon
- Yine terleme
- Kilo kaybında zorluk yaşama
- Göz altında meydana gelen morluklar
- Devamlı olarak üşüme
Özellikle E vitamini eksikliğinden bahsedebilmek için yukarıdaki belirtilerden birkaç tanesinin eş zamanlı şekilde ortaya çıkması gerekir. Aynı zamanda çıktıkları andan itibaren E vitamini eksikliğinden bahsetmek mümkün. Bu durum genetik olarak ortaya çıkabilir ya da farklı hastalıklar nedeniyle meydana gelmiş olabilir.
E Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
E vitamini seviye ölçümü kapsamında yapılan tetkikler eşliğinde bu eksiklik ortaya çıkar. Tabii öncelikle bireysel olarak gerekli belirtileri takip ederek doktora başvurmak gerekmektedir. Daha sonra kan testi üzerinden laboratuvar sonuçları beklenir. Sağlıklı insanda E vitamini değeri genelde 5,5 mg/L olarak ölçülür. Ancak bu değer seviyesi 4 mg/L altına düştüğü vakit kritik seviyeye ulaşılmış olur.
Böyle durumlarda ise gerekli takviyeler ele alınarak doktor kontrolünde tedavi yöntemleri sağlanır. Tabii problemin neden kaynaklandığı burada en önemli hususlar içerisinde gelir. Çünkü birçok farklı hastalık nedeniyle, bu durumun oluşabileceğini unutmamak gerekir. Böyle durumlarda hastalığın seyrine ve nedenine bağlı olarak farklı tedaviler ele alınır.
E Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
E vitamini eksikliğine karşı yapılacak olan tedavi yöntemleri, öncelikle tetkikler üzerinden sağlanır. Çünkü bu durum ne tür bir sebep olduğuna yönelik tedaviye bağlanmaktadır. Hastalığa bağlı olarak doktor kontrolünde ilaç tedavileri önemli yer taşır. Kişinin bağışıklık yapısı üzerinde E vitamini eksikliği söz konusu olduğu zaman, seviyenin düşüklüğüne bağlı şekilde takviye sağlanır. Aynı zamanda bireysel olarak da sağlıklı beslenme doğrusunda E vitamini eksikliğinin önüne geçme şansı elde edilir. Zeytinyağı, fındık yağı, yeşil sebzeler, hamsi, somon ve Omega-3 gibi etkiler E vitamini eksikliği konusunda oldukça önemlidir.