hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rota Virüsü Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Rota Virüsü Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Rota Virüsü Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Rota Virüsü Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Rota virüsü, çoğu zaman küçük çocuklarda ve bebeklerde ishale sebep olan bir tür virüstür. İshalin ciddi seviyede olmasıyla beraber dehidrasyona sebep olabilir. Rota virüse yakalanan çocuklarda ateş ve kusma çok yaygındır. Virüsün aşısından önce, bu hastalık Birleşik Devletlerdeki tüm çocuklar adına ciddi sağlık sorunu olarak değerlendirilmekteydi. Birleşik Devletlerdeki çocukların neredeyse hepsi beşinci yaş gününden önce minimum bir defa rota virüsü enfeksiyonu ile karşı karşıya kalmaktaydılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşı çıkarılmadan önce her sene 400 binden fazla bebek veya çocuk rota virüsünün sebep olduğu hastalık adına bir hekime gidilmekteydi. 200 bin civarındaki çocuklar acile gitmekteydi, 55 bin ile 70 bin çocuk hastaneye yatırılmaktaydı ve 20 binle 60 bin arasında çocuk ölmekteydi. Rota virüsü aşısının çıkarılmasından bugüne dek, rota virüsü sebebi ile hastaneye yatırılma, acil servise başvurma gibi durumlar önemli seviyede düşmüştür.

    Rota Virüsü Aşısı Nedir?

    Rota virüsü aşısı, hastalığa neden olan enfeksiyonu önlemek adına yapılır. İki ayrı türde rota virüsü aşısı vardır. Bebeğe hangi aşının verildiğine bağlı şekilde 2 ya da 3 doz alması gerekir. Aşı dozlarının uygulaması; ilk doz ikinci ayda, ikinci doz dördüncü ayda ve gerekmesi durumunda üçüncü dozun altıncı ayda verilmesi önerilir.

    Bebek, ilk defa rota virüs aşısını 15 haftalıktan önce; son dozunu ise 8 aylık olana dek alması gerekir. Rota virüs aşısı, başka aşılara nazaran aynı şekilde güvenli bir biçimde verilir. Rota virüs aşısını alan tüm bebekler, rota virüsüne karşı korunacaktır. Bunun dışında bu bebeklerin neredeyse hepsinde rota virüs ishaline rastlanılmayacaktır. Aşı, başka mikropların neden olduğu ishali ya da kusmayı engellemez.

    Rota Virüsü Aşısı Ne zaman Yapılmalı?

    2 aylık olan bebeklere ilk doz, bu zamanda verilmek üzere oral yol ile 2 ya da 3 dozda aşılama, virüsün sebep olduğu ishallerin önlenmesi konusunda oldukça önem kazanmaktadır.

    Rota Virüsü Aşısının Yan Etkisi Var mı?

    Aşı dahil, herhangi bir ilaç ile yan etkinin gelişme riski her zaman vardır. Bu yan etkiler kimi zaman hafiftir ve kendi kendine geçer. Ciddi reaksiyonların gelişmesi mümkün olup nadir olduğu da belirtilmelidir. Rota virüsü aşısı yapılan bebeklerin çoğunda bir problem görülmemektedir. Fakat kimi problemler rota virüsü aşısı ile ilişkilendirilir.

    Rota virüsü aşısı sonrasında görülen bazı problemler; kusma, huzursuzluk, hafif ve geçici ishal olarak sıralanabilir. Bunun dışında çok ağır bir reaksiyon görülmesi halinde bebeğin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi oldukça önemli bir konudur.

    Rota Virüsü Nedir?

    Rota virüsü; erken çocuklukta, çocukları veya bebekleri halsiz düşürerek hem manevi hem de maddi zararlar verebilen bir rahatsızlıktır. Bebek çok küçük olmasından ötürü toparlanamaz. Anne ve babanın da duygusal anlamda çöküntü yaşar. Ciddi bir rahatsızlık haline gelen rota virüsü, pek çok bebeğin ve çocuğu ölümüne de sebep olabilmektedir.

    Rota virüsü kendini ishal belirtisiyle gösterir. İshal sonrasında dehidrasyona uğrayan vücut, cansız düşerek kendini bir daha toparlayamayabilir. Ani su kaybının organların iflasına yol açtığını belirtmek veya işlevlerini yerine getirememesine neden olabilir.

    Rota Virüsü Belirtileri

    Rota virüsünün bulguları içerisinde; kusma, halsizlik, ateş, ishal gibi belirtiler sayılabilir. Kimi hasta bireylerde kendini hemen göstermeyen bu virüsü kimisinde birkaç gün, kimisinde ise beş veya altı gün sonra kendini göstermektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, savunma sisteminin güçsüz düşmesi nedeni ile kış mevsiminde ortaya çıkar. Solunum, oral, dışkı ya da tükürük damlacıkları ile bir kişiden bir kişiye bulaşması mümkündür.

    Rota Virüsü Tedavisi Nedir?

    Rota virüsünün tedavisi yoktur. Bilinçsiz bir şekilde yapılan her türlü hareket, rahatsızlığı daha zor bir duruma taşıyabilmektedir. Bunun adına uzman yardımı almak ve süreci atlatmak önemlidir. Örnek olarak; ishal durdurucu olan her türlü şey hastalığın ilerlemesine neden olur.

    Rota virüsü aşısı, virüsten korunabilmek adına tek önlem olarak belirtilebilir. Tedavisi zor olan bu hastalığın, erken teşhisi ve aşısı ile oldukça kolay önlenebilir. 2 aylık bebekler, ilk dozu bu zamanda almalıdır. Ağız yoluyla iki ya da üç doz aşılanma, virüsün sebep olduğu ishalin önlenmesi konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşının ciddi anlamda herhangi bir yan etkisi çok nadir görülmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow