hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bartın'ın Neyi Meşhur? Bartın'ın En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

    Bartının Neyi Meşhur Bartının En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler
    expand

    Bartın Karadeniz’in yemyeşil ve en çok turist ağırlayan şehirlerinden biridir. 60 kilometrelik sahil şeridi ile benzersiz manzaralar sunan Bartın Kurucaşile ve Amasra gibi turistik ilçeleri ile ön plana çıkıyor. Bartın doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel yemeklerinin lezzeti ile de dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bartın Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilidir. Bartın hediyelik eşyalar bakımından zengin bir kültüre sahiptir. Bartın’ın özellikle el dokuma ürünleri meşhurdur. Ahşap baskı yazmaları ve tel kırma yazmaları da tüm ülkede tanınan ve bilinen ürünlerdir.

    Bartın’ın Amasra ve Kurucaşile ilçeleri turistik açıdan en popüler ilçeleridir. Amasra Akdeniz’i aratmayan görkemli plajları, masmavi suları ve tertemiz plajlarıyla yaz turizminin en sevilen adreslerinden biridir. Kurucaşile ülkemizdeki gulet yapımını en kaliteli olduğu bölgelerdendir. Ayrıca Kurucaşile taş sac yapımı ile ünlenen yerlerden biridir. Bartın’ın meşhur yöresel yemekleri arasında pumpum çorbası, yumurtalı isot, Amasra salatası, pirinçli mantı ve Etli Ayva bulunmaktadır.

    Bartının Neyi Meşhur Bartının En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek HediyeliklerBartın'ın En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bartın mutfağı yemek çeşidi bakımından oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Bartın mutfağının öne çıkan özelliklerinden biri her yemek türünden en az 10 çeşit olmasıdır. Örneğin: 10’dan fazla pilav çeşidi ya da 10’dan fazla dolma çeşidi bulunmaktadır. Bartın mutfağı et yemekleri, sebze yemekleri, sütlü tatlı ve yemekler, hamur işleri, pilav çeşitleri, zeytinyağlı yemekler, tatlı ve çorba çeşitlerinden meydana gelir. Bartın mutfağına ait toplamda 100’ün üzerinde yöresel ürün bulunmaktadır. Bartın’ın en meşhur yöresel yemekleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

    Pumpum çorbası

    Yumurtalı isput

    Pirinçli mantı

    Tirit

    Etli ayva

    Kırk katlı börek

    Amasra salatası

    Unlu ispit dolması

    Şapşap köfte

    Gıcır

    Döşemeli mancar

    Kabak burması

    Tatlı böreği

    Tavuklu köy böreği

    Deli oğlan sarığı

    Zırva

    Kaha tatlısı

    Halışka

    İncir dondurması

    Erik yemeği

    Gıcır

    Kabak burması

    Çöven Ekmeği

    Kırk katlı börek

    Döşemeli mantar

    Bartının Neyi Meşhur Bartının En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek HediyeliklerTirit

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bartın yöresel lezzetleri kadar el sanatları ürünleri ile de meşhurdur. El sanatı ürünleri Bartın’dan sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında bulunmaktadır. Öne çıkan ürünler arasında gemi maketleri, gulet maketleri, tel kırma yazmaları, el dokuması kilim bulunmaktadır. Aynı zamanda organik ev yapımı ürünler de oldukça ilgi görmektedir.

    Bartın’dan alınabilecek hediyelik eşyalar Bartın merkezinde bulunan dükkanlarda satılmaktadır. Bartın’dan alınabilecek diğer hediyelik eşyalar şunlardır:

    Bartın işlemeli buzdolabı süsleri, kupa bardaklar ve tabaklar

    Bartın manzaralı tablolar

    El yapımı ürünler, Tel kırma yazmaları

    Gemi maketleri, organik ürünler

    Yöresel kıyafetler

    Kaynak: Makalenet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow