Askeri casusluk davasında 10 tahliye
İzmir'de görülen askeri casusluk davasında 10 tahliye... İzmir'de 5'i muvazzaf asker, 10'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında mahkeme heyeti, adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı şartıyla tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaya tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile tutuklu muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer ile avukatlar katıldı.
Sanık yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği duruşmada Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş 101 maddelik ara karar metnini yaklaşık 1 saat 30 dakika okudu. Mahkeme Başkanı Kızıltaş’ın bir ara boynunun tutulduğu ve okumaya kısa ara verdiği gözlendi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kişi özgürlüğüne dair maddelerini hatırlatan Kızıltaş, "tutukluluk sürelerinin 2 yılı aşması, delillerin büyük oranda toplanması, mevcut delil durumu, sanıkların sabit ikametgah sahibi olmaları, adli kontrol tedbiriyle kaçma şüphesinin önüne geçilebileceği" gerekçeleriyle tüm sanıkların tahliyesine karar verildiğini açıkladı.
Kızıltaş, tahliyesine karar verilen sanıklara tüm duruşmaları takip etme zorunluluğu getirildiğini, yurtdışına çıkış yasağı konulduğunu ve haklarında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiğini belirtti.
Salonda bulunan sanık yakınları ve izleyiciler, yanlarında bulunanlara sarılarak ve gözyaşı dökerek karar karşısındaki duygularını dışarı vurdu.
Akademisyenlerden bilirkişi heyeti oluşturulacak
Mahkeme heyeti, dijital materyaller üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması amacıyla Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinden bilgisayar konusunda uzman öğretim üyelerinin listesinin istenmesine ve yeni bilirkişi raporu alınmasına hükmetti.
Heyet, davayla ilgili daha önce rapor hazırlayan Genelkurmay Başkanlığı ve TÜBİTAK’taki bilirkişi heyetinin dinlenmesini taleplerini kabul etmedi.
Sanık Bilgin Özkaynak’ın Sapanca’daki evinde ve diğer bazı sanıkların evlerinde yapılan aramaları gerçekleştiren polislerin dinlenilmesine karar veren heyet, avukatların dijital materyallerin kendilerine verilmesi ve görevsizlik taleplerinin reddine karar verildiğini açıkladı.
Sanık Onur Süer’in Başbakan, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve “kumpas mağduru” olarak tanımladığı Hanefi Avcı’nın dinlenilmesi talebini reddeden heyet, sanık Safiye Köten’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele’nin eşi İnci Kösele’nin dinlenilmesi talebini ise kabul etti.
Heyet, AK Parti Ankara milletvekili Yalçın Akdoğan, CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir’in dinlenilmesi talebini de reddederken, sanık Narin Korkmaz’ın Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve diğer hastanelerde psikolojik tedavi görüp görmediğinin sorulmasına karar verdi.
Duruşmalara gelmeyen ve savunma yapmamış olan bazı sanıkların sonraki celse zorla getirilmelerini kararlaştıran heyet, 92 sanığın yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararının “yaptıkları göreve engel oluşturması ve mağduriyete sebep olması dikkate alınarak” kaldırılmasını, 21 sanığın adli kontrol hükümlerine devamını kararlaştırdı.
Duruşma sonrası sanık avukatlarından Murat Ergün, mahkemenin verdiği tahliye kararıyla tarih yazdığını, ayrıca davanın gidişatını etkileyebilecek bir karar vererek akademisyenlerden oluşan yeni bir bilirkişi oluşturulmasına hükmettiğini söyledi.
İşten atılan arkadaşları için eylem yapan 576 linyit işçisi kovuldu!
Avukat Muzaffer Sevgi Sakarya ise sanıkların evlerindeki aramalara katılan polislerin verecekleri ifadeleri merakla beklediklerini belirterek, “Tahliye kararı çok sevindirici, ama biz beraat bekliyoruz” dedi.
Dava
TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.
Heavy metal severlere kötü haber
İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından "fişlendiği" iddia edilmişti. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.
TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Nisan 2013 tarihinde görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 69 kişi tahliye edilmişti.
TMK 10. maddesiyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmıştı.
Anadolu Adalet Sarayı koridorları savaş alanına döndü!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de Misafir olan Suriye Vatandaşları 'Özgür Suriye'ye Dönüş Yolunda: Türkiye Bize Kapılarını Açtı, Teşekkürler!
KGM 409 İŞÇİ ALIMI 2024 BAŞVURULARI İŞKUR GİRİŞ EKRANI! KGM personel alımı ne zaman, başvuru şartları neler? Karayolları Genel Müdürlüğü açıkladı
KABİNE TOPLANTISI KONULARI 9 ARALIK 2024: Kabine Toplantısı ne zaman? Asgari ücret, Suriye'deki gelişmeler... GÖZLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA!
AFAD BAŞVURU EKRANI E-DEVLET 2024! AFAD personel alımı başvurusu nasıl yapılır, şartları neler? 1000 arama ve kurtarma teknikeri alınacak
Abdulkadir Selvi yazdı: Türkiye’nin Suriye’deki Rolü: Esed Rejiminin Çökmesinde En Büyük Katkı!