Bakan Bayraktar Şam yolcusu! Kilis’ten Halep’e doğalgaz hazırlığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, hem ülkenin elektrik ve doğalgaz ihtiyacını hem de petrol ve doğalgaz üretimini görüşmek üzere yarın Şam’a gidiyor.
Doğalgazın Suriye’ye elektrik amaçlı ihraç edilecek bir ürün olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu yaz doğalgazı Kilis’ten Halep’e intikal ettirmiş olacağız” dedi. Halihazırda Kuzey Suriye’ye elektrik ihracatı yapıldığını da anımsatan Bayraktar, “Bu ihracatı özel şirketler yapıyor, bunu artırmak için özellikle Halep’e yaklaşık 500 megavatlık bir ihracatla ilgili teknik çalışma yürütüyoruz, neticelerini alacağız” diye konuştu.
Ziyaret öncesi Gabar’da gazetecilerle bir araya gelen Bakan Bayraktar, yeni nükleer santral projesinden Türkiye’nin uluslararası piyasalar için bir enerji merkezi olmasına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Bu yaz Kilis’ten Halep’e doğalgaz gideceğini açıklayan Bayraktar, “Doğalgaz geliştirdiğimiz bir proje. Çünkü doğalgaz aslında elektrik amaçlı Suriye’ye ihraç edeceğimiz bir ürün. Orada da çok kısa bir zaman içerisinde, inşallah bu yaz doğalgazı Kilis’ten Halep’e intikal ettirmiş olacağız” dedi. “Şu anda bir boru hattını orayla birleştirmemiz gerekliydi. Mayınlı bir bölge vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri orayı temizledi. Dolayısıyla orayı geçmiş olduk” diyen Bayraktar, “Birkaç hafta içerisinde gaz Halep’e, Halep’ten de Humus’a kadar gelecek ve oradaki santralleri inşallah devreye alacağız” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, halihazırda Kuzey Suriye’ye elektrik ihracatı yapıldığını anımsatan Bayraktar, “Bu ihracatı özel şirketler yapıyor, bunu artırmakla alakalı, özellikle Halep’e yaklaşık 500 megavatlık bir ihracatla alakalı teknik bir çalışmayı yürütüyoruz. Önümüzdeki aylarda netice alacağız” dedi.
‘KONUŞUYORUZ AMA OLGUNLAŞMASI LAZIM’
Suriye’nin yeniden inşası için önce güvenliğin tesis edilmesi gerektiğini ancak bunun için çok büyük miktarda bir paraya ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Bayraktar, bu noktada Suriye’nin kendi varlıklarının ekonomiye kazandırılmasının önemine işaret etti. Söz konusu varlıkları altyapı faaliyetlerinde kullanabilmenin önemine dikkat çeken Bayraktar, “İlk akla gelenler elbette ki petrol, doğalgaz üretimleri. 2000’lerin başında Suriye’nin günlük petrol üretimi 632 bin varil. Muazzam bir rakam. 2011’de iç savaş, karışıklık başlamadan önce 360-380 bin varillerde. Gayet iyi. Şimdilerde böyle iptidai usullerle hiçbir teknik kapasite olmadan 90-100 bin varillerde. Dolayısıyla biz diyoruz ki, buraların doğru bir şekilde işletilmesi önemli. Biz bu anlamda Suriye’de daha yoğun bir şekilde olabiliriz. Suriye’nin doğalgaz potansiyelinin, özellikle denizlerdeki doğalgaz potansiyeliyle alakalı. Bütün bunları bu netlikte, hatta daha net konuşuyoruz. Lokasyon lokasyon konuşuyoruz ve tabii ki bunun olgunlaşması belli bir kıvama gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
ENERJİDE MERKEZ ÜLKE OLMA HEDEFİ
Hürriyet'ten Gonca Şenay'ın haberine göre; “Dünyanın petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 60’ı etrafımızda, dünyadaki çok önemli bir piyasa Avrupa yine burnumuzun dibinde. Bunu destekleyecek, onu güçlendirecek bir şeye ihtiyaç var” diyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Bizim çok güçlü bir enerji altyapısına sahip olmamız, elektriği doğudan batıya, güneyden kuzeye taşıyabilmemiz lazım. Doğalgazı da aynı şekilde. Altyapıya o kadar büyük bir yatırım yaptık ki son 20 yılda. 200 bin kilometrenin üzerinde doğalgaz hattı var Türkiye’de. Bunu 20 bin kilometrenin üzerinde yüksek basınçta çelik hatlarımız var. Petrol boru hatları projeler var, denizlerimizdeki varlığımız, komşularımızla olan enterkonneksiyonumuz (ülkeler arasındaki bağlantı) var. Merkez ülke olma koşullarından en önemlileri güçlü bir altyapı. Şimdi yavaş yavaş onun meyvelerini almaya başlıyoruz.”
KIBRIS’A BORU HATTIYLA ELEKTRİK
Bakan Bayraktar, Kıbrıs’a elektrik ve doğalgaz götürmeyle ilgili de ciddi bir hazırlık olduğunu anlattı. “Kıbrıs’a mutlaka elektrik götürmemiz lazım” diyen Bayraktar, “Bu bütün ada için ihtiyaç olan bir şey. Çünkü bugün gerek Güney Kıbrıs gerek Kuzey Kıbrıs fosil yakıtlarla elektrik üretiyor. Halbuki elektriği Türkiye’den götürsek, kuzeyle güney arasında bağlantı var; kuzeyden güneye ihtiyaç olduğunda istedikleri zaman o elektriği götürebiliriz” dedi. Bu elektriği Türkiye’den sadece yenilenebilir enerjiden üreten santrallerden de sağlayabileceklerini kaydeden Bayraktar, “Türkiye ile işbirliğinin herkese faydası var. Ama malum siyasi saiklerle Güney Kıbrıs, Yunanistan, Avrupa Birliği bu konuda siyasi bir engel oluşturmaya çalışıyorlar. Şu anda Kıbrıs’ın elektrik konusuyla alakalı çok çalışıyoruz. Farklı mobil santrallerimizin beş tanesini oraya gönderdik. Şimdi iki tane daha göndereceğiz. Kalıcı çözüm adaya elektriği götürebilmek kabloyla veya doğal gazı götürebilmekte” diye konuştu.