KOSMOS 482 DÜŞTÜ MÜ? 53 Yıl Sonra Dünyaya Dönüyor! Sovyet Uzay Aracı Nereye Düşecek, Ne Zaman? Türkiye Tehdit Altında Mı?

KOSMOS 482 DÜŞTÜ MÜ 53 Yıl Sonra Dünyaya Dönüyor Sovyet Uzay Aracı Nereye Düşecek, Ne Zaman Türkiye Tehdit Altında Mı
expand
KAYNAKCnnturk.com

Kosmos 482 uzay aracının akıbeti araştırılıyor. Sovyetler Birliği dönemine ait, yaklaşık 50 yıl önce Venüs'e gönderilen ve arızalanan uzay aracının parçasının bu hafta içinde Dünya'ya düşmesi bekleniyor. Yarım tonluk uzay kapsülünün saatte 242 kilometrelik bir hızla yeryüzüne çakılacağı tahmin ediliyor. Kosos 482 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından fırlatılmıştır. Peki, Kosmos 482 uzay aracı düştü mü? Kosmos nereye düşecek, ne zaman? Kosmos Türkiye’ye mi düşecek?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yarım ton ağırlığındaki Kosmos uzay kapsülünün, saatte 242 kilometre hızla Dünya'ya düşmesi bekleniyor. Sovyetler Dönemi’nde uzaya gönderilmiş olan Kosmos, Venüs’e giderken arızalandı. 1972 yılında Venüs'e yönelik bir görevin parçası olarak fırlatıldı ancak alçak Dünya yörüngesinden hiç çıkamadı ve dört parçaya ayrıldı. İşte Kosmos 482 detayları

 KOSMOS 482 DÜŞTÜ MÜ? 53 YIL SONRA DÜNYAYA DÖNÜYOR!

Kosmos 482 düşüşe geçti. 1972'de Sovyetler tarafından Venüs’e gönderilmek istenen ancak başarısız olarak yörüngede mahsur kalan 500 kiloluk uzay kapsülü Kosmos 482, 53 yıl sonra Dünya’ya düşmeye hazırlanıyor. Uzmanlara göre 53 yıllık uzay aracı 8-14 Mayıs tarihleri arasında atmosfere girecek. Türkiye dahil birçok ülke risk altında bulunuyor.

Kosmos 482 uydu, uzay araştırmaları ve askeri stratejiler açısından önemli bir kilometre taşıdır. Sovyetler Birliği tarafından 1972 yılında fırlatılan Kosmos 482, dönemin teknolojik ve askeri ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla tasarlanmıştır. Bugün, Kosmos 482'nin geçmişi, uzay araştırmalarındaki önemli gelişmelerin anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

KOSMOS TÜRKİYE’YE Mİ DÜŞECEK?

Nereye inebileceği de dahil olmak üzere yeniden giriş hakkında bilinmeyen çok şey bulunuyor. Ancak herhangi biri hayatta kalsa bile, gezegenin% 70'i denizle kaplı olduğundan önemli bir hasara neden olması pek olası görülmüyor. Tam olarak nereye düşeceği bilinmiyor. Uzmanlar, 52 derece kuzey ile 52 derece güney enlemleri arasında bir yere düşmesini bekliyorlar. Bu geniş bölge; Afrika, Güney Amerika, Avustralya, ABD, Avrupa’nın güney kısımları, Asya’nın bazı bölgeleri ve elbette okyanusları kapsıyor.

Avrupa Uzay Ajansı Kıdemli Uzay Enkazı Azaltma Analisti Stijn Lemmens, “Piyangoyu kazanma ihtimaliniz, bu uzay enkazı parçasının size çarpma ihtimalinden çok daha yüksek” dedi. İniş kapsülü yaklaşık bir metre genişliğinde ve yaklaşık yarım ton ağırlığında sert, küresel bir nesnedir.

Venüs'ün atmosferinin aşırı ısı ve basıncına dayanacak şekilde inşa edilmiştir, yani sağlam bir ısı kalkanına ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle uzmanlar Dünya atmosferinden kontrolsüz bir inişte hayatta kalabileceğini düşünüyor.

 KOSMOS 482 TARİHÇESİ

 Kosmos 482, 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ama yörüngede arızalanarak görevini tamamlayamayan bir uzay aracıdır. Aslında Venüs yüzeyine iniş yapacak bir kapsül olarak tasarlanmıştı. Ancak kalkış sırasında yaşanan bir arıza nedeniyle Dünya yörüngesinde mahsur kaldı. Şu anda düşmesi beklenen parça, bu aracın ağır, ısı kalkanlı iniş kapsülü. Yani atmosferde yanmadan yere ulaşabilecek dayanıklılığa sahip.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow