PKK'lıların hepsi serbest!

PKKlıların hepsi serbest
expand

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla gelen ve savcılıkça ifadeleri alınan 34 PKK'lının tamamı serbest kaldı. Kararın ardından grup Silopi'den ayrılmak üzere DTP otobüsüne bindi. Bölgede büyük bir coşku yaşandı, PKK'lılar otobüsün üzerinden kalabalığı selamladı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Habur Sınır Kapısı'nda dün güvenlik güçlerine teslim olan 34 kişinin savcılıkça ifadelerinin alınması tamamlandı.

34 PKK'lıdan 29'u geceyarısı serbest bırakılmış, 5 örgüt üyesiyle ilgili olarak da yazışmaların cevabının beklenmesi kararlaştırılmıştı. Cevabi yazının gelmesinin ardından terör örgütü üyelerinin TCK'nın 314. maddesi uyarınca terör örgütüne üye olma suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişti.

Burada ifadeleri alınan Hüseyin İpek, Nurettin Turgut, Musa Tomak, Vilayet Yakut ve Elif Uludağ serbest bırakıldı. Böylelikle, gelenlerin tamamı serbest bırakılmış oldu.

Teslim olma işlemleri nedeniyle kapatılan Habur Sınır Kapısı geçişlere açıldı.

34 PKK'lıyı sorgulayan savcılar her kişiye ortalama 10 dakika ayırdı. Savcılar PKK'lılara, "Ne zaman örgüte katıldınız, kaç yıl kaldınız?" gibi sorular yöneltti. Pişmanlık yasasının ise sorgulama sırasında gündeme gelmediği bildirildi.

İfade alımı sırasında Diyarbakır, Mardin, Van ve Şırnak barolarına kayıtlı 45 avukat da PKK'lılara refakat etti.

Ahmet Türk kalabalığa seslendi


Serbest bırakılan 34 PKK'lı DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Habur Sınır Kapısı'ndan ayrıldı.

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen ve serbest bırakılan 34 kişilik grubu karşılamak üzere sınır kapısı yakınlarında toplanan kalabalığa hitaben konuşan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Bu çabanız için teşekkür ediyorum. Kürt sorunun çözümü için halkımız büyük çaba içerisindedir. Bu çabanın devam edeceğine eminim. Yolumuz uzun bundan sonra Silopi, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe ve Diyarbakır bizi bekliyor. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Kandil'den gelenler içerisinde yer alan Hüseyin İpek ise Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine geldiklerini belirterek, barış için talepleri olduğunu, kendilerinin barışsever olduklarını savundu.

Daha sonra Türk ile serbest bırakılanların içerisinde bulunduğu parti otobüsü, Diyarbakır'a gitmek üzere Silopi'ye doğru hareket etti. Türk ve beraberindekilerin gece Diyarbakır'a ulaşması bekleniyor.

Gazeteciler Türkiye'ye giriş yapamadı

Bu arada Habur Sınır Kapısı'nın geçici süreyle kapatılması nedeniyle, teslim olan terör örgütü PKK üyelerini izlemek amacıyla Irak'a geçen 4 gazeteci Türkiye'ye giriş yapamadı.

DHA muhabiri Ramazan Yavuz, Radikal Gazetesi muhabiri Rıfat Başaran, Milliyet Gazetesi muhabiri Namık Durukan, dün Irak'tan gelen 34 kişilik PKK'lı grubu izlemek amacıyla Irak'a geçiş yaptı.

Gazeteciler, daha sonra, Habur Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapmak istedi ancak Habur Sınır Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle bu işlem gerçekleştirilemedi.

Habur Köprüsü'nde bulunan gazeteciler, "Vali beyle görüştük ve bizi alacaklarını söyledi. Biz de gelip Irak'tan çıkış yaptık. Habur gümrük sahasına geldiğimizde yetkililer bizi içeri alamayacaklarını belirterek, geri dönmemizi istediler. Biz Irak'tan çıkış yaptığımız için de geri dönemiyoruz. Dün geceden beri burada mahsur kaldık. Ayrıca buraya gelmeyen Zaho'da bulunan birkaç Türk gazeteci daha bulunuyor. Onlar da 2 gündür sınır kapısının kapalı olmasından dolayı gelemiyor. Yemek ihtiyacımızı da yanımızda bulunan şoförü gümrük sahası yakınlarındaki marketlere göndererek buradan aldığımız gıdalarla gideriyoruz" dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow