hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eski İsrail Başbakanı Barak: Ülke seçime gitmeli

    İsrail Eski Başbakanı ve Eski Savunma Bakanı Ehud Barak CNN Internatıonal'a çok önemli açıklamalarda bulundu. Barak, "Netanyahu'nun bu savaşı sürdürmeye devam ettiğini görmek kabul edilemez" dedi. Netanyahu'nun İsrail’in bölgedeki ve dünyadaki pozisyonunu riske attığını savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN International'da Christian Amanpour'un sorularını yanıtlayan eski İsrail Başbakanı ve eski Savunma Bakanı Ehud Barak, Netanyahu'nun halk desteğini kaybettiğini “Netanyahu halkın desteğini tamamen kaybetti. Beş İsrailliden dördü onu 7 Ekim’in baş sorumlusu olarak görüyor. Dört İsrailliden üçü onun istifasını istiyor. Dolayısıyla nereye gideceğimize ve bizi oraya kimi yönlendireceğimize karar vermenin tek yolu seçimdir. Dolayısıyla temelde hayatta kalmaya, muhtemelen Netanyahu'nun iktidarda kalmasına yönelik tüm bu manipülasyonlar yerine, ülkenin seçime gitmesi ve karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak Netanyahu'nun bu savaşı sürdürmeye devam ettiğini görmek, ülkenin çıkarlarına aykırı olduğu ve ulusal güvenliğimizi riske atması kanaatimce kabul edilemez” ifadeleriyle açıkladı.

    Netanyahu'nun Refah’a planladığı saldırı ve insani yardımların Gazzeli sivillere ulaştırılması konusunda ABD ile yaşanan gerilime ve Netanyahu'nun ABD’ye mesafe koymasına da değindi.

    Barak, “Bizi finansal olarak desteklemesi için ABD’ye bağımlıyız. Bunun bölgesel bir yıpratma savaşına, hatta İran’ın desteklediği ve muhtemelen Rusya’nın arkasında olduğu, bu asi devletler ekseninde geniş çaplı bir savaşa dönüşmesini engellemek için onlara bağımlıyız. Bizi BM Güvenlik Konseyi'ndeki bir karara karşı korumak için ABD’ye ciddi derecede bağımlıyız. Hatta gelecekte bu zorlukların üstesinden gelmemize yardımcı olmaları için onlara ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla Amerika yanımızda olmadan bölgesel bir savaşı kazanamayız. Bu nedenle koordinasyon sağlamak çok önemli” sözlerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ehud Barak, Netanyahu Hükümeti'nin İsrail'in bölgedeki ve dünyadaki duruşunu riske attığını da söyleyerek “Ordunun bir diğer eski komutanı ve şu anda savaş kabinesi üyesi olan Eisenkot, diğer kabine üyelerine yazdığı bir mektupta, son üç ayda herhangi bir stratejik karar alınmadığını söyledi. Hem İsrail’in bölgedeki ve dünyadaki duruşunu riske atıyoruz, hem de bu felç ve yetersizlik nedeniyle ordunun elde ettiği başarıyı da riske atıyoruz” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow