hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hollanda'da aşırı sağcı lider başbakan olmaktan vazgeçti

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hollanda’da erken seçimden zaferle çıkan; İslam, göçmen ve AB karşıtı, ırkçı siyasetçi, ''Olası koalisyon ortaklarından gerekli desteği alamadım.'' açıklaması yaptı. Bu durumda başbakan olmayacağını açıklayan aşırı sağcı lider, yine de Parlamentonun en güçlü partisinin lideri olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda'da 22 Ekim'de yapılan seçimlerde sağ partiler zafer ilan etti. Bir süredir güçlenen göçmen ve İslam karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi seçimlerde 150 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 37 sandalye kazanarak en güçlü parti oldu. Ancak Wilders, hükümeti kuramadı. Bir süredir başbakan koltuğuna oturmak istediğini ifade eden Wilders, "'Olası koalisyon ortaklarından gerekli desteği alamadım." dedi.

    Wilders, ''Sonunda bir seçim yapmak zorundasınız ve ne kadar adaletsiz olursa olsun bir seçim yaptım. Mark Rutte'nin seçimleri kazandığını ve ''peki, başkası başbakan olsun' dediğini hayal edin.'' dedi.

    Geert Wilders, sağcı 3 partiye koalisyon önerisi götürmüştü ancak anlaşma olmadı. Bunun üzerine Wilders sosyal medyada, “Gerçekten sağcı bir kabine istiyordum. Daha az sığınma ve göç. Hollandalılar 1 numara. Ülkem ve seçmenime duyduğum sevgi, kendi konumumdan daha büyük ve daha önemli." yazdı.

    Wilders, ''Sonunda, ne kadar acı verirse versin, ne kadar adaletsiz olduğunu düşünürsem düşüneyim ve anayasal olarak ne kadar yanlış olursa olsun, yine de kendi pozisyonumu seçmeme kararı aldım.''

    Wilders, yine de vazgeçmediğini söyledi. "Unutmayın: ben yine de Hollanda'nın Başbakanı olacağım. Daha da fazla Hollandalının desteğiyle. Yarın değilse yarından sonraki gün." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi Hollanda'da yeni başbakanın kim olacağı merak konusu. Hollanda medyasına göre, liderler, parlamento dışından deneyimli bir siyasetçi öncülüğünde bir hükümet oluşturulması seçeneğini değerlendiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow