hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Reisi'yi ölüme götüren ihmaller ne?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından akıllara ihmal var mı sorusu geldi. Birçok nokta üzerinde duruluyor. En öne çıkan faktörler arasında pilotaj hatası ve güvenlik zafiyeti yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşen helikopter, ölen bir devlet lideri, yanıt bekleyen sorular. İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter neden düştü?

    Akademisyen Mesut Hakkı Caşın CNN TÜRK canlı yayınında helikopterin düşüşüyle ilgili, “Uçuşta seyrüsefer emniyet yetersizliği var. Koordinasyon, bu havada kaldırmaması gerekirdi. Ona kim müsaade etti, bunun için soruşturma başlattı tahmin ediyorum İran makamları. 2’ncisi gidiş emniyeti arıza kaydı yok. 3’üncüsü kalkıştan sonra uçuş kesintiye uğruyor. 12-13 dakika yaklaşık uçmuş. Bu helikopter tek başına değil. Kolunda 2 tane daha helikopter var. Her 3 helikopterin ortak konuşma frekansları var. Albay mutlaka yanındaki helikopterlere böyle bir durum olduğunu söyledi. Neden onlar dönüp de gelip de bu helikopteri aramadılar, neden yollarına devam ettiler?” ifadelerini kullandı.

    Reisiyi ölüme götüren ihmaller ne

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazaya neden olduğu öne sürülen faktörlerden bir tanesi de kötü hava koşullarıydı. Buna rağmen pilotların geriye dönüş ya da acil iniş kararı vermemesi de ihmaller arasında yer alıyor.

    Öte yandan Reisi'nin bindiği helikopter ABD yapımı Bell-21 helikopteriydi. Helikopterin 1979 yılında üretildiği belirtiliyor. İşte bu noktada akıllara bir diğer soru işareti geliyor. Reisi'nin neden gece görüşünün bile olmadığı 45 yıllık bir helikoptere bindiği tartışılıyor. Üstelik, bu Bell-21'in ilk kazası değil. Bu modelin yıllar içinde birçok önemli kazaya karıştığı da belirtiliyor.

    Reisiyi ölüme götüren ihmaller ne

    Her ne kadar sonucu değiştirmeyecek olsa da bir diğer önemli faktör de arama çalışmalarının 15 saat sürmüş olması. Enkaza neden bu kadar geç ulaşıldığı da tartışmaların odağında yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow