Trump, Netanyahu’yu gözden çıkardı mı?
ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde Ortadoğu politikasında attığı adımlar Tel Aviv’de “İsrail’i devre dışı bırakma” hamleleri olarak görülmeye başlandı. Son olarak Hamas ile doğrudan görüşmeler sonucunda, Gazze’deki İsrailli-Amerikalı rehine serbest bırakılırken, süreçten dışlanan Tel Aviv yönetiminde endişe var.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu'da attığı bazı adımlar İsrail’i endişeye itti. Bazı uzmanlara göre Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu aradan çıkarmış gözüküyor.
Son olarak ABD’li yetkililer, Hamas kıdemli lideri Halil el-Hayya ile doğrudan görüştü. Gazze’de tutulan İsrailli-Amerikalı rehine Edan Alexander serbest bırakıldı. Bu süreçte Netanyahu yönetimi yer almadı.
İsrail basını, esirlerin aileleriyle görüşen ABD Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, “Esirleri geri getirmek istiyoruz ama İsrail savaşı bitirmeye hazır değil. İleriye dönük net bir yol göremediğimiz halde İsrail hükümeti savaşı uzatıyor” ifadeleriyle Netanyahu’yu eleştirdiğini ortaya koymuştu.
Ancak görüşmelere dahil olmayan Tel Aviv yönetimi, Alexander’ın bırakılmasını “Gazze’de Hamas’a uygulanan askeri baskının bir başarısı” olarak nitelendiren bir açıklama yaparak süreci sahiplenmeye çalıştı.
Trump yönetiminin Netanyahu yönetimini devreden çıkardığını gösteren hamleler peş peşe geldi. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz, Netanyahu ile İran’a karşı askeri seçenekler konusunda yoğun bir koordinasyon içinde göründüğü için görevinden alındı.
Geçtiğimiz hafta, Trump Yemen’deki Husi isyancılarıyla, grubun ABD gemilerine yönelik saldırılarını sınırlandıran ve İsrail’i kapsamayan bir ateşkes yaptığını açıkladı. Ardından, Washington’un İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi talebi olmadan Suudi Arabistan’a sivil nükleer teknolojiye erişim sağlamayı düşündüğüne dair haberler ortaya çıktı.
Son olarak Arap medyasında, ABD Başkanı’nın bugün başlayan Körfez turunun Riyad ayağında, Filistin meselesiyle ilgili önemli bir duyuru yapabileceği yönünde iddialar yer aldı.
Netanyahu’nun eski yardımcılarından Shalom Lipner, bu adımların Tel Aviv’de büyük panik yarattığını söylerken, "Trump’ın ikinci dönemini büyük fırsat olarak gören İsrail yönetimi hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul zirvesinde son durum I Rusya ve Ukrayna'dan peş peşe açıklamalar! Kiev: "Eğer Putin görüşmeye gelmezse..."
Teknoloji ve Finans Devleri Riyad'da Bir Araya Geliyor! İşte Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu’na Katılacak Olan İsimler…
Cannes’da kıyafet yasağı: Dekolteye sınır geldi
Hindistan, Pakistan! Nüfus oranları açıklandı! İşte Dünyanın en kalabalık ülkesi! Dünya haritası ülkeler!
Yeni Papa Türkiye'ye geliyor! Papa 14. Leo, İznik seyahati için hazırlıkta