hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ile Afrika arasında nasıl bir ilişki var? Siyasi tarih bize ne söylüyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye son yıllarda, Afrika Kıtası'nda siyasi, ekonomik ve sosyokültürel anlamda önemli adımlar attı. 2002 yılında Afrika'da sadece 12 Türk Büyükelçiliği varken, bugün ise bu rakam 44'e yükseldi. Peki Türkiye ile Afrika arasında nasıl bir ilişki var? Siyasi tarih bize ne söylüyor? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek araştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye-Somali arasında “Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması” imzalandı. Buna göre Türkiye, Somali karasularını 10 yıl boyunca koruyacak ve deniz kaynaklarının gelişimine katkıda bulunacak.

    Eski Büyükelçi Ahmet Kavas, ''Sahillerinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili Türkiye'nin yapacağı tabi çok büyük kaynak aktaracak bunun karşılığında da ülke zaten kendi bunun bedelini ödeyeceğini ifade ediyor.'' dedi.

    Türkiye ile Afrika arasında nasıl bir ilişki var Siyasi tarih bize ne söylüyor

    BU ANLAŞMAYLA TÜRKİYE – AFRİKA İLİŞKİLERİ YENİDEN GÜNDEME GELDİ

    Birçok Afrika ülkesiyle geliştirilen pozitif ilişkiler bazı çevreleri rahatsız etmeye başladı.

    Kavas, ''Hala ülkemizde Türkiye'nin Afrika'da ne işi var diyenler tabi bunu bilmeden bilinçsizce söylüyorlar. Bir kere Afrika'da başkalarının ne işi varsa bizim de en az o kadar işimiz var.'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afrika denince akıllara, terör, salgın hastalıklar ve askeri darbeler geliyor. Peki Türkiye - Afrika politikaları dosyasını araladığımızda, satır araları bizlere ne söylüyor?

    Ahmet Kavas, ''Afrika'da bazı madenler belki sadece Afrika'da, o ülkelerde var. Biz üçüncü ülkeler üzerinden oluyorduk.  Şu anda biz Afrika'da kendimiz gidip sanayi tesisi kuruyoruz.'' ifadelerini kullandı.

    OSMANLI DEVLETİ'NİN AFRİKA KITASI İLE İLK TEMASI 16. YÜZYILDA OLDU, YAKLAŞIK DÖRT YÜZYIL HÜKÜM SÜRDÜ

    Ahmet Kavas, ''16. Yüzyıldan 19. Yüz yıla kadar bugünkü Somali kıyılarının Avrupalılar tarafından istila edilememesi sömürgeleştirilememesinin en büyük dayanağı, Osmanlı devletinin oraya olan yakın alakasıdır.'' şeklinde konuştu.

    19. Yüzyılda yaşanan savaşların ardından Osmanlı birçok Afrika ülkesinden çekilmek zorunda kaldı. Böylece Afrika Ülkeleri Avrupa’nın sömürgesi haline geldi. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Afrika ülkeleri ile olan ilişkiler istenilen seviyeye taşınamadı. Örneğin; 1923-1998 yılları arasında Afrika’da sadece bir tane Türkiye Büyükelçiliği açılmışken Afrika ülkelerine Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde 4 defa resmi ziyaret gerçekleştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kavas, ''Afrika'nın imkanlarını maalesef 20. Yüzyılda değerlendiremedik. 21. Yüzyılda hem iletişimin ulaşımın çok arttığı bir dönemde artık Afrika bizim için fark ettiğimiz, her konuda daha önemli olduğunu görüyoruz.'' dedi.

    2000'li yıllardan sonra Afrika’da yeni atılımlar yapılmaya başlandı. Önce büyük elçilikler atandı, ardından da yatırımlar yapıldı. Türkiye'nin 2002'de 12 olan Afrika'daki Büyükelçilik sayısı bu gün itibarıyla 44 yükseldi. Böylece Türkiye, Fransa’dan sonra kıtada en fazla büyükelçiliğe sahip olan ülke oldu.

    TÜRKİYE BÖLGE HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYOR

    Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri Afrika kıtasını sömürülecek topraklar olarak görürken, Türkiye sivil toplum kuruluşlarıyla bölge halkının yanında olmaya devam ediyor.

    Son yıllarda başta Somali olmak üzere savunma sanayiden tarıma, birçok alanda Afrika ülkeleriyle farklı anlaşmalar imzalandı. Peki Türkiye'nin Somali ile imzaladığı Savunma Sanayi Anlaşması ne anlama geliyor? Bu anlaşmayla bölgede ne gibi değişiklikler olabilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kavas, ''Devlet kurumlarımızla Somali dünya ile koptuğu anda onun o kopmuş halini ortadan kaldırdık. Haliyle biz yakın gelecekte Somali için önemli  bir atlama tahtası gibi önemli bir etkinlik alanı gibi olduk. Somali'de başarılı olan bir ülkenin daha başka ülkelerde başarılı olmaması diye bir şey söz konusu olamaz.'' dedi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow