hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amerika'da peş peşe bankalar iflas etti! Neler oluyor? Uzman isim tek tek anlattı

    ABD geçen haftanın sonundan itibaren banka iflaslarıyla sarsıldı. Silicon Valley Bank'tan sonra şimdi de Signature Bank'a kayyım atandığı haberi geldi. Peki ABD Bankacılık sisteminde neler oluyor? Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Filiz Eryılmaz CNN Türk canlı yayınında anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Filiz Eryılmaz şu açıklamaları yaptı:

    NASIL BAŞLADI?

    "Öncelikle hiç beklenir bir durum değil. En şaşırtıcı durum bu aslında. Bankalara yönelik bir risk görülmemişti. Perşembe günü hisse satışı yapacağını duyurdu banka. Bunu açıklayınca hisselerinde yüzde 60 düşüş oldu. Müşterilerin banka batacak korkusu ile mevduatlarını çekmek istemesi bir krize neden oldu.

    FED'İN FAİZ ARTIRIMLARI MERCEKTE!

    Günah keçisi olarak Fed ilan edilmekte. Fed faizleri artırdığı içi devlet tahvili yatırımı olan bankayı zor duruma düşürdü. Bankada bilanço ile ilgili riskler olduğu öne sürülüyor. Sonuç olarak bankaya el konuldu. Diğer bölgesel bankalarda böyle bir sorun yok denildi. Sistemik bir kriz yok denildi. Fed agresifleştiği için gelişmekte olan ülkelerde böyle krizlerin olabileceği ifade edildi. Fed ciddi bir araştırma yaptı. Başka bu tarz banka var mı diye.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SIGNATURE BANK'A KAYYIM ATANDI

    Genel olarak bir sorun yoktu ama ikinci bankaya da kayyım atanması endişeleri artırdı. Bankalara kayyum atanmadan bu mevduat sahiplerini nasıl koruruz diye bir çalışma yarattı. Eğer bu bankalara kayyIm atanmasaydı korkulacak bir şey olmadığını söyleyebilirdim. Ama bu durum piyasalarda sorgulamaları artıracağa benziyor. Başka bankaların da bu duruma düşmeyeceğine dair bir garanti yok.

    BEKLE GÖR POLİTİKASI İZLENMELİ

    Şu anda bir miktar bekle gör politikası izlenmeli. ABD'nin ek bir fon kurması ve mevduat sahiplerine ödeme yapması önemli. Burada kritik nokta mevduat sahiplerinin panik yapıp bankalardaki paralarını çekmesi ve diğer bankalarda da benzer sorunun yaşanma ihtimali olacak."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow