hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Günsüz girişliler" nasıl EYT'li olur?

    Emeklilikte yaşa takılanların gözü, teklifin Meclis'e sunulmasında. İş Kanunu'ndaki bazı ince ayrıntılar, EYT düzenlemesinden yararlanmak için kapı açabilir. CNN TÜRK Muhabiri Gaye Sude Kayışlı, detayları SGK Uzmanı Özgür Kaya ile konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT'de geri sayım başladı. Düzenlemeye dair detaylar da giderek artıyor. Şimdi de günsüz girişi olanların aklında "Nasıl EYT'li olunur?" sorusu var.

    "HİZMET TESPİT DAVASI AÇARAK EMEKLİ OLABİLİRLER"

    8 Eylül 1999 tarihine kadar iş girişi yapılmış ancak primi yatırılmayan kişiler EYT'den yararlanamıyor. Peki, prim gün sayısı eksik olan kişiler EYT'den nasıl yararlanacak? Hizmet tespit davası mı açması gerekiyor? Bunun hukuki süreci nasıl işliyor? SGK Uzmanı Özgür Kaya, "Hizmet tespitine gidilmek sureti ile hak kaybının düzeltilmesi talebinde bulunulabilir. Öncelikli olarak vatandaşlarımızın yargı yoluna gitmeden önce çalıştıkları ilin SGK il müdürlüğüne ya da bağlı bulundukları SGK merkez müdürlüklerine müracaat ederek arşiv kayıtlarından inceleme yapılmasını talep etmeleri gerekiyor. Giriş yapılmış ama prim ödenmemiş ise burada hizmet tespit davası gerekiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arşiv kayıtlarında da hizmet günü yok ise 2 aylık süre zarfında yargıya başvurulmalı. Özgür Kaya, "Çalışanın elinde işe giriş bildirgesi, 4 aylık dönem bordrosu ya da o iş yerine ait kayıt ve belgelerden herhangi biri varsa ve aynı dönemde de çalıştığı bir kişi şahitlik yaptığı takdirde mahkeme tarafından bu kişinin hizmet tespiti en az 1 gün tescil ediliyor ve sigorta başlangıcı da o tarihte yapılmamış ise o tarihe tescil yapılarak geriye çekiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow