hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Yerli otomobili üretecek şirketler belli oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yerli otomobili üretecek konsorsiyumda yer alan şirketler resmen açıklandı. Yerli otomobil için kurulacak Ortak Girişim Grubu’nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding yer alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni" Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi.

    Babayiğitlerin hisselerinde hareketli saatler

    TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin otomobilini üretecek olan 5 babyiğidi açıkladı. Yerli otomobili üretecek şirketler:

    Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding(KARSAN), Turkcell ve Zorlu Holding

    Konuşmaların ardından imzalar atılmasıyla yerlli otomobil için süreç resmen başlamış oldu. İmza töreninde yerli otomobilin tanıtım filminde şu ifadeler yer aldı: 

    "Türkiye'nin markası, Türkiye'nin tasarımı, Türkiye'nin teknolojisi, hür olmak, hür yaşamak. Dışa bağımlılığı, fosil yakıtlara ihtiyacı azaltmak... Ekonomik anlamda da tam bağımsızlığı sağlamak. Türkiye'nin kaynaklarıyla üretilmiş yüksek katma değerli ihracat gerçekleştirmek... Yüz binlere iş, milyonlara aş olmak... Sürdürülebilir, yenilenebilir çevreci çözüm, elektronikli motor ve batarya teknolojisi, küresel ölçekte de ticari başarı..."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dakika... Yerli otomobili üretecek şirketler belli oldu

    Bakan açıkladı! Yerli otomobilden vergi alınmayacak

    Erdoğan: İlk taliplisi benim

    Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl itibarıyla yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış bir Türkiye'de bu konuda hala adım atılmıyor olması artık ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün, işte bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz." ifadelerini kullandı.

    "Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız çıkıp ellerini taşın altına soktular, bize de onlara gereken her yerde omuz vermek, destek vermek düşer." diyen Erdoğan, "Şimdiden ilan ediyorum, piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim." şeklinde konuştu.

    Son dakika... Yerli otomobili üretecek şirketler belli oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

    "Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubumuzdan beklentimiz, hazırlık sürecini hızla tamamlayarak en geç 2019'da otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021'de ticari satışına başlamasıdır. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında özel bir yere sahip olduğuna inandığım bu projede en küçük bir gecikme istemiyoruz."

    "TÜBİTAK'taki platform, girişim grubumuzun emrine amadedir"

    Halen TÜBİTAK bünyesinde çalışmalar yapılan platformun girişim grubunun emrine amade olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun yerine doğrudan hibrit ve elektrikli otomobile yönelmek isterlerse daha da memnun oluruz. Kararları ne olursa olsun, biz kendilerine her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türk milletini, bu büyük hayaliyle buluştursunlar." ifadelerini kullandı.

    "Mesele sadece otomobil üretmek değil, buradan ortaya çıkacak teknoloji, birikim ve tecrübeyle dünyaya meydan okuyacak yeni ve çok iddialı bir çıkış ortaya koymaktır." diyen Erdoğan kunuşmasına şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Eğer Türkiye'de böyle bir proje hayata geçirilecekse bunu yapabilecek birikime, kapasiteye, imkana, kararlılığa sahip olanlar, evet, sizlersiniz. Ülke ve millet olarak bu büyük hayalimizi gerçekleştirme sorumluluğumuzu sizlerin sırtına yüklüyoruz. Bu yükün ağır olduğunu biliyorum. Bizler kamu temsilcileri olarak sonuna kadar sizin yanınızda yer alacak, önünüzü açacak, hükümetimiz sizlerle her an beraber olacak ve başarınız için her türlü çabayı göstereceğiz. Cumhurbaşkanı olarak şahsen ben de bu meseleyi yakından takip edeceğimi bir kez daha ifade etmek istiyorum."

    Son dakika... Yerli otomobili üretecek şirketler belli oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Binali Yıldırım: Arkasında kapı gibi devlet var

    Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, yerli otomobil projesinin resmen başlangıcını yaptıklarını söyledi.

    Projenin, Türkiye'nin ekonomik sıçramayı gerçekleştirebilmesi için önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, "Böylece yurt içinde ve dünya pazarında tercih edilebilen kendi ürünümüz, kendi akıl terimiz, alın terimiz bir otomobili üretmeyi inşallah kısa sürede başarmış olacağız. Bu doğrultuda otomotivde güncel teknolojiyi yakalamak için her adımı atacağız, atmaya kararlıyız."

    Türkiye'nin milli otomobilini yapacak imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Türkiye'de esasen yerli, milli otomotiv yapacak mühendis de teknisyen de işçi de babayiğitler de var. Arkasında kapı gibi devlet var, hükümet var." dedi.

    Bakan Özlü: Çıtamız yüksek, hedefimiz büyük

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli marka otomobilin otomotiv sanayisindeki bütün yeniliklere, dijitalleşmeye, dönüşüme, yazılımlara, taleplere ve trendlere cevap verir nitelikte olacağını belirterek, "Türkiye'nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Çıtamız yüksek, hedefimiz büyük. Sadece iç pazarda değil, dış pazarlarda da göz dolduran, farkındalık oluşturan bir marka ve küresel bir başarı hedefliyoruz." dedi.

    Özlü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen, "Türkiye'nin Otomobili Projesi, Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni"ne katıldı.

    Yerli marka otomobil projesinin, otomobil markası oluşturmanın çok ötesinde bir önem taşıdığına işaret eden Özlü, projenin Türk sanayisinin eşik atlaması, sanayinin 4.0'a transformasyonu ve dijital dönüşümü anlamına geldiğini söyledi.

    Sanayi 4.0'ın bütün unsurlarına dokunan Türkiye'nin otomobili projesinin, Türk sanayisinin teknolojide sıçrama yapması, otonom sistemler, yürüyen yazılımlar, büyük veri, yapay zeka ve enerji depolama teknolojileri demek olduğunu vurgulayan Özlü, "Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, sizin liderliğinizde ve himayenizde; Cumhuriyet tarihinin birçok ilkini gerçekleştirdik. Bütün proje yönetim süreçlerinde görev aldığım; Türkiye'nin kendi tasarımı ilk milli tankı ALTAY’ı, ilk savaş gemisi MİLGEM’i, ilk insansız hava araçları olan ANKA ve BAYRAKTAR’ı, ilk eğitim uçağı HÜRKUŞ'u, ilk silahlı helikopteri ATAK'ı sizin himayenizde ve desteğinizle hayata geçirdik." diye konuştu.

     "Türkiye'nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde bir ilki gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'nin ilk yerli otomobili için yola çıktıklarını dile getiren Özlü, "Yerli marka otomobilimiz; otomotiv sanayindeki bütün yeniliklere, dijitalleşmeye, dönüşüme, yazılımlara, taleplere ve trendlere cevap verir nitelikte olacak. Türkiye'nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Çıtamız yüksek, hedefimiz büyük. Sadece iç pazarda değil, dış pazarlarda da göz dolduran, farkındalık oluşturan bir marka ve küresel bir başarı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

    Bakan Özlü, Türkiye'nin yerli marka otomobili için küresel ölçekte inceleme yaptıklarını, etütler, raporlar ve analizler hazırladıklarını anlattı. Türk otomotiv sanayisinin çok güçlü altyapısı, ana ve yan sanayisi, tasarım-üretim mühendisleri, tecrübesi ve kararlı bir siyasi iradesi olduğunu gördüklerine işaret eden Özlü, "Ancak özel sektörün, bu konuda ciddi bir motivasyona ihtiyacı vardı. Zatıalinizin kararlı tutumu sayesinde motivasyon kazandık, inandık ve bugünlere geldik. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, aynı masanın etrafında buluştuk ve yerli otomobili, bir 'milli proje ve görev' olarak ele aldık. Allah'a şükürler olsun ki güven veren, güçlü, uyumlu, aynı hedefe kilitlenmiş bir girişimci grubuyla bugün yola çıkıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

    "Milli ve yerli sanayimiz daha ileri taşınacak"

    İyi yetişmiş, vatansever ve işinin uzmanı tasarımcı, mühendis ve teknisyenlerin sürece katkıda bulunmak, bu binaya tuğla koymak için büyük heyecan duyduğunu belirten Özlü, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde otomotiv doktorası yapmış bir mühendis olarak, bu heyecanın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini dile getirdi.

    Özlü, bugün atılacak imzaların milli ve yerli sanayiyi daha da ileri taşıyacağını belirterek, "Bu imzalar bizi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma hedefine ve 2023 vizyonumuza bir adım daha yaklaştıracak. Bu milli hedefe, 'ben varım' diyerek niyet beyan eden ve birazdan bu iş birliğine imza atacak olan girişimci grubuna, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı'na huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çıktığımız bu yolda verdiğiniz sınırsız destek, büyük moral ve himayeleriniz için zatıalinize bir kez daha şükranlarımı ve saygılarımı arz ediyorum." dedi.

    Bakan Özlü, Hakkari'de hain saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow