hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TCMB'de görev değişikliği: Borsa, altın ve dövizin seyri ne olur?

    KAYNAKMuharrem Can / Cnnturk.com

    Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlığı görevinden affını istediğini açıkladı. Yerine Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Karahan atandı. Peki bu sıcak gelişmenin borsa, altın ve dövizde yansıması ne olur? Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Abdulkadir Develi'nin açıklamaları şöyle:

    "BORSADA İLK BAŞTA YATAY BİR SERİ DURUMU SÖZ KONUSU OLABİLİR"

    Vatandaş en çok bunu merak ediyor. Pazartesi günü borsa ne olacak, altın ne olacak, döviz ne olacak? Bunun sorularına cevap aramaya çalışıyor, özellikle küçük yatırımcı bu noktada. Tabii şu anda programda bir değişiklik yoktur ve bu süreç şu an için iyi yönetildi. Uluslararası finans merkezlerinde bu mesaj net bir şekilde verildi ve algılandı. Dolayısıyla borsada belki ilk başta yatay bir seri durumu söz konusu olabilir. Fakat sonrasında uluslararası finans çevrelerinden gelen tepkiye göre ben borsadaki serinin tekrar artış yönüne dönebileceğini düşünüyorum. Çünkü bir eşik vardı, o eşik kırıldı ve bir artış trendine girildi bu noktada. Hatta yıl sonuna doğru çok daha yüksek endekse ulaşacaktır diye düşünüyorum borsa.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMBde görev değişikliği: Borsa, altın ve dövizin seyri ne olur

    "DÖVİZDE KESKİN BİR ARTIŞ BEKLEMİYORUM"

    Diğer taraftan ise döviz çok önemli bizim için burada, yani enflasyon ve mücadele noktasında. Temmuz ayında yaşamış olduğumuz yüksek enflasyonun en önemli sebebi TL'deki oynaklıktı. Dolayısıyla burada en önemli parametre TL'nin bu noktada oynaklığın azalması ve değerini koruması. Bu yapılabilir ise zaten şu an gelinen noktada dünyada enerji fiyatları ve emtia fiyatları yatay seyrediyor. Bir artış durumu söz konusu değil. Yani Çin'deki ekonomik toparlanmanın yavaş olmasından dolayı emtia fiyatları yatay. Enerji fiyatları o kadar jeopolitik riske rağmen yine aynı şekilde yatay seyrediyor. Yani enflasyon açısından dünya için kolay bir yıl olacak 2024 yılı. Zor olan ise bu noktada büyüme. Yani büyümeye dair özellikle Çin'in büyümesinin düşük olması bu noktada oldukça önemli. Bu küresel talebin zayıf olması, enflasyon için güzel bir ortam ortaya koyuyor. Yabancı sermaye girişi devam ettikçe, Merkez Bankası rezervleri artmaya devam ettikçe o dövizdeki oynaklık da azalacaktır. Yani ben böyle bir keskin bir artış dövizle beklemiyorum. Öngörülebilir bir seyir içerisinde bir artış durum söz konusu olacak. Çünkü diğer taraftan da enflasyon azalan oranla da olsa artmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ALTIN FİYATLARININ ARTMASINDA DESTEKLEYİCİ OLACAKTIR"

    Altın tarafına geçecek olursak tabii altını etkilen parametrelere önemlidir. Jeopolitik riskler ve hala derinleşerek devam ediyor. Bundan dolayı zaten İsrail saldırılarına dolayı altına ciddi bir atıştırma söz konusu oldu. Ve bu jeopolitik risklerden dolayı da altın yüksek seviyeyi korudu. Tabii faiz indirimleri önümüzdeki süreçte gelirse Fed tarafından ki bu mayıs-hazirana işaret ediliyor. Bu da altın fiyatlarının artması noktasında destekleyici olacaktır diye düşünüyorum.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow