hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    F-16 tedarik süreci devam ediyor

    Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nden F-16 tedarik sürecinde önemli aşamaları tek tek geçiyor. Peki süreçte bundan sonra hangi adımlar atılacak? Ayrıntılar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “F-35’ten öte, F-16’lara kilitlenmiş vaziyetteyiz. Bize gelen senatörlerle de yaptığımız görüşmelerde daha çok biz F-16’larla ilgili ne gibi adım atarız bunları konuştuk.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin F-16 tedarik sürecinde gelinen son durumu bu sözlerle anlattı. Türkiye’nin talebinin ABD Kongresi’nde itirazla karşılaşmamasının ardından sıra kabul ve teklif mektuplarına geldi.

    26 Ocak’ta ABD yönetimi Kongre’ye Türkiye’nin F-16 talebine ilişkin bildirim yaptı, 15 günlük izleme sürecinin ardından Kongre’den itiraz gelmedi ve onay süreci tamamlandı. Türkiye, ABD'den 40 F-16 blok 70 uçağı ve 79 modernizasyon kiti temin edecek.

    F-16 tedarik süreci devam ediyor

    Edinilen bilgilere göre, F-16 tedarikinde sıradaki adım ABD'den teklif ve kabul mektuplarının gelmesi. O mektupların kısa sürede Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Mektupların ABD Büyükelçisi Jeff Flake tarafından Milli Savunma Bakanlığı’na sunulması öngörülüyor.

    Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinin teklif ve kabul mektuplarını incelemesini müteakip takvimin netleşmesi bekleniyor. Türkiye, F-16’lar ve modernizasyon kitlerinin yanı sıra mühimmat, malzeme ve teçhizat da satın alacak. Tüm pakete ilişkin rakamın teklif mektubunda yer alması beklentiler dahilinde. O rakamın, 23 milyar dolarlık bir maliyette olması öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    F-16 tedarik süreci devam ediyor

    Teklif ve kabul mektuplarının ardından Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ’tan oluşan heyet, üretici firma ile bir araya gelerek teknik detayları ve teslimatı konuşacak. Üretim hattındaki yoğunluk nedeniyle ilk savaş uçağının 5 yıllık bir sürenin ardından Türkiye’ye teslim edilmesi bekleniyor. Teslimatların tamamlanması ile Türkiye 119, 4,5’inci nesil savaş uçağına sahip olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow