hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macron Rusya'yı neden hedef aldı? Abdullah Ağar'dan dikkat çeken analiz

    KAYNAKCNN TÜRK

    Macron'un son günlerde gerekirse ''Rusya'ya karşı geliriz'' açıklamaları gündem olmuştu. Macron, Batı'nın bir noktada Ukrayna'da 'Kara operasyonu' gerçekleştireceğini savundu. Peki bu ne anlama geliyor? Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Abdullah Ağar, CNN TÜRK'te Meltem Bozbeyoğlu'nun konuğuydu. Konuyla ilgili dikkat çeken analizlerini paylaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RUSYA'YA GÖZDAĞI

    Bahçeşehir Üniversitesi SAM Başkanı Abdullah Ağar. '' Bununla ilgili pek çok bakış açısı geliştirmek mümkün. Rusya'nın ilerlemesiyle ilgili, Rusya'ya daha fazla ileri gelme tarzında bir göz dağı mesajı var işin içinde. Bir şekilde Ukrayna'nın zafiyetlerinden, hassasiyetlerinden veya güç kayıplarından istifade ederek, Ukrayna'yı tamamıyla işgal etmelerine dair önlem mesajı var.'' ifadelerini kullandı.

    Ağar, ''Bir diğer tarafıyla da bir gerçeklik ortaya çıktı zaman içerisinde. Buna da AB kendisi sebebiyet verdi. Ukrayna savaşında Rusya'nın çok canını yakacak şekilde, Ukrayna'yı hem fonlamak hem de; silah, teçhizat, mühimmat göndermek.'' dedi.

    UKRAYNA'YA FONLANAN PARALAR RUSYA'YA ZARAR VERDİ

    Abdullah Ağar, ''Rusya bu işin çok daha kolay olacağını ve çok daha az bir bedelle kapatacağını öngörüyordu ama ABD'nin ortaya koyduğu o temel savaştaki liderlik, bütün kıta Avrupa'sının ABD'nin etekleri altında toplanmasına sebep oldu. Çok büyük paralarla yani Rusya'nın harcamış olduğu paranın neredeyse beş katı Ukrayna'ya bir fonlama var. Bu Rusya'yı çok geriletmedi ama çok da zarar görmesine sebebiyet verdi.'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AMAÇ, SAVAŞIN NÜKLEER KATMANA SIÇRAMDAN RUSYA'NIN GERİLETİLMESİ

    Ağar ''Şu an bunlar konuşuluyor; Ukrayna'ya verilen yeni kabiliyetler beraber, Ukrayna'nın Rusya'nın canını daha çok yakması ve savaş bir şekilde nükleer katmana sıçramadan konvansiyonel anlamda Rusya'nın geriletilmesinin sağlanması. Bu anlamda ne Rusya emellerinden vazgeçiyor ne Atlantik emellerinden vazgeçiyor. Eğer Ukrayna bu şekilde mukavemetini devam ettiremez ve Baltık'tan başlayıp Orta Avrupa, oradan Balkanlar'a inen bir eksende Rusya bölgeyi ısıtır ve özellikle asimetrik bir takım harekatlarla, başta Almanya olmak üzere demografik gücünü bu alanlarda kullanırsa, Fransa'da diyor ki ben o topa girerim.'' şeklinde konuştu.

    ''İNGİLTERE'DEN PEK ÇOK UNSURUN UKRAYNA SAVAŞINA DAHİL OLDUĞU BİLGİSİ VAR''

    SAM Başkanı Abdullah Ağar, ''Bir başka boyutu daha var. Aslında gözüken şu, sahnede bir tiyatro oynanıyor ama hepimiz çok iyi biliyoruz; danışman olarak, eğitmen olarak, lojistik olarak, Kıta Avrupa'sından; özelikle Fransa'dan, Almanya'dan, İngiltere'den pek çok unsurun Ukrayna savaşına, Ukrayna üniformasıyla dahil olduğuna dair bilgiler var.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow