PKK nasıl kuruldu? Terör örgütü ilk toplantısı Ankara Çubuk'ta yapıldı
40 yıllık terörün sonu geldi mi? PKK terör örgütü, İmralı'nın çağrısı doğrultusunda kongresini topladı. Adını ilk kez 1984 yılında gerçekleştirdiği terör saldırıları ile duyduğumuz örgüt nasıl kuruldu? Öcalan yakalandıktan sonra neler yaşandı? İşte detaylar...
Yıl 1984, aylardan Ağustos. Siirt'in Eruh ilçesi ile Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde karakollara saldırı gerçekleşti. Ayrıca sivillerin bulunduğu bir kahvehane tarandı. 2 asker şehit oldu, 4'ü asker, 5 kişi yaralandı. Onlar, terör örgütü PKK'nın ilk silahlı eyleminin ilk kurbanları oldu. O gün 40 yıl sürecek bir mücadelenin, terörle mücadelenin fitili ateşlendi. Resmi verilere göre, günümüze kadar 40 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanacak terör örgütü saldırıları o tarihte başladı.
Ama o fitil ateşlenmeden önce 1949'da Şanlıurfa Halfeti'de doğan Abdullah Öcalan, 1971 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanıp Ankara'ya geldi.
1972'de Mahir Çayan'ın da olduğu bir grubun, Tokat'taki Kızıldere olayındaki çatışmada öldürülmesini protesto edip bildiri dağıttığı için tutuklandı. Kısa bir süre cezaevinde kaldı.
Çıktıktan sonra, 1972'de sol bir çizgideki Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Derneği'ne katıldı.
PKK'NIN KURULUŞU 1978'DE LİCE FİS KÖYÜ'NDE
Bundan 1 yıl sonra ise PKK'nın kuruluşuna yol açan ilk gayri resmi toplantı olarak bilinen, Ankara'daki Çubuk Barajı'nda toplantı yapıldı. Toplantıya katılanlar küçük bir öğrenci grubuydu ancak zaman içinde genişlemeye başladı. Bu grup, bir "halk savaşı" yöntemiyle bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını savunuyordu. 1977'den itibaren bu gruptakiler Türkiye'nin doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerindeki şehirlere yayıldı. PKK 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesi Fis Köyü'nde kuruldu. Öcalan, grubun lideri olarak seçildi.
Örgütün ilk dönemlerinde suikast eylemleri önemli yer tuttu. 1979'da, dönemin Adalet Partisi milletvekili Mehmet Celal Bucak'a saldırı gerçekleştirildi. O yıllarda bölge halkı içinde "Apocular" diye tanınmaya başlandı.
Öcalan, 1979'da kaçak yollarla Suriye'ye gitti.
Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nde PKK'lıların eğitimi için bir kamp kuruldu. 1984'te örgütün güvenlik güçlerine ilk saldırısı gerçekleşti. 1990'lar ise acı görüntülere sahne oldu.
1993TE KAÇIRILAN SİLAHSIZ 33 ASKERİ ŞEHİT ETTİLER
1993'te PKK, Elazığ-Bingöl karayolunda kaçırdığı silahsız askerlerden 33'ünü öldürdü. Aynı yıl Erzincan'ın Başbağlar Köyü'ne düzenlenen silahlı saldırıda 33 kişi hayatını kaybetti. Bu iki saldırı, Türkiye'nin batısında bu dönemde infial yaratan olaylar arasında yer aldı.
1998 yılında Türkiye, uzun yıllar Suriye'de yaşayan Öcalan'ın sınır dışı edilmesi için Şam yönetimi üzerindeki baskısını artırdı. Öcalan, bunun üzerine 9 Ekim 1998'de Suriye'den sınır dışı edildi. Öcalan, 15 Şubat 1999'da Kenya'daki Nairobi Havalimanı'nda gizli bir operasyonla yakalanarak uçakla Türkiye'ye getirildi.
Uçakta söylediği sözler hiç unutulmadı:
"Türkleri severim. Annem de Türk'tü. Eğer bir hizmet imkanım olursa yaparım."
Abdullah Öcalan'ın yargılanmasına 31 Mayıs 1999'da İmralı Adası'nda başlandı. Öcalan, duruşmalara kurşun geçirmez bir cam kafesten katıldı. İlk duruşmada salonda çatışmalarda hayatını kaybeden asker ve polis aileleri de vardı. 9 duruşmanın ardından mahkeme heyeti, oy birliğiyle, "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan Öcalan'ın idamına karar verdi. Öcalan, 2002'de idam cezasının kaldırılması nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Abdullah Öcalan'ın tutuklanmasından sonra PKK içinde krizler yaşandı ama örgüt dağılmadı. 2003 yılındaki Körfez Savaşı'nın ardından Irak’ın kuzeyinde oluşan güç boşluğundan istifade eden PKK çeşitli kamplar kurdu. Avrupa ülkelerindeki gençleri kadrolarına katmaya ve bu gençleri kamplarında eğitmeye devam etti.
2000'li yıllarda terör örgütü kanlı yüzünü ülkenin batısında, turistik bölgelerde bombalı saldırılarla gösterdi. PKK, bu dönemde pek çok bombalı saldırıya girişmişti. Kuşadası'nda, Marmaris'te, Antalya'da ve Ankara Ulus'ta Anafartalar Çarşısı önünde...
Örgütün hedefinde siviller hep oldu. Doğu ve güneydoğudaki öğretmenler de PKK'nın hedefindeydi. 1987'den bu yana 90'dan fazla öğretmen terör şehidi oldu.
2002 yılında göreve gelen AK Parti hükümetleri Kürtlerin taleplerine ilişkin önemli adımlar attı. Kürtçe TV kanalı, Kürtçe yer isimleri işte o süreçte hayata geçti. O arada PKK'da da şahinler ve güvercinler kavgası başladı. Bu kavgayı, silahlı mücadeleyi savunan şahin taraf kazandı. Ardından Reşadiye'de 7 askerin şehit düştüğü saldırı meydana geldi.
2009'da Oslo görüşmeleri ile başlayan çözüm sürecinde cezaevinde Öcalan'la görüşmeler yapıldı. Öcalan, 2013 Nevruz'unda cezaevinden örgüte "Silahlı güçler Türkiye'den çıksın" çağrısı yaptı. 2014'te Kobani olayları baş gösterdi. 2015 yılında DEAŞ'ın Suruç'taki bombalı saldırı sonrası terör örgütünün saldırıları yeniden başladı. 2015'teki seçim sonrası terör örgütüne dönük hendek operasyonlarına start verildi. Çözüm süreci bitti.
Ardından terör örgütüne dönük çok yoğun operasyonlar başladı. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Pençe, Barış Pınarı örgütün Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki yapılanmalarına gerçekleştirilen operasyonlar oldu. Bu operasyonlarda çok sayıda örgüt mensubu etkisiz hale getirildi. Son döneme kadar terör örgütünün çeşitli kolları farklı terör saldırılarında boy gösterdi. Çok sayıda polis, çok sayıda asker, çok sayıda öğretmen, sivil insan terör kurbanı oldu. Birçok insan terör nedeniyle evinden, memleketinden oldu. Ta ki Ekim 2024'te başlayan terörsüz Türkiye sürecine kadar...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 MAYIS İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ 10 Mayıs Elektrik Kesintisi Açıklaması
PKK nasıl kuruldu? Abdullah Öcalan kimdir? 45 yıllık terör dönemi nasıl son bulacak?
Hiç eğitim almadı ama 11 dil biliyor: Hepsini kullandığı bu yöntemle öğrendi
SON DAKİKA... Sivas'taki vahşette sır perdesi kalktı! Hedefte anne de varmış
RESİMLİ CUMA MESAJLARI: Güzel Dualı, Türk Bayraklı, Resimli, Yazılı, Ayetli 9 Mayıs Cuma Mesajları!